StoryEditor
ISPROBAVANJE NA LJUDIMA

NJEMAČKA TVRTKA DOBILA DOZVOLU ZA KLINIČKO TESTIRANJE CJEPIVA PROTIV KORONAVIRUSA 'Malo je vjerojatno da ćemo ove godine imati cjepivo za široke mase'

 luis Rojas / Alamy / Alamy / Profimedia

U Njemačkoj je odobreno prvo kliničko testiranje cjepiva protiv koronavirusa, priopćio je u srijedu Institut Paul Ehrlich, savezni institut za cjepiva i biomedicinske lijekove iz Langena.

"Isprobavanje mogućih cjepiva na ljudima je važan korak na putu ka sigurnom i uspješnom cjepivu protiv virusa COVID 19 za građane u Njemačkoj ali i šire", priopćio je Institut Paul Ehrlich na svojim internetskim stranicama.

Dozvola za testiranje je izdana tvrtki Biontech iz Manza, koja tijesno surađuje s farmaceutskom kompanijom Pfizer. Biontech je priopćio kako će se testiranje vršiti na dvjestotinjak dobrovoljaca.

U prve dvije faze testiranja biti će ispitivana podnošljivost cjepiva. Tvar koju testira Biontech spada u grupu genetskih cjepiva i sadrži genetske informacije uzročnika koje imunološki sustav koristi u borbi protiv zaraze.

Prema informacijama njemačkog Saveza istraživačkih farmaceutskih kompanija, od izbijanja pandemije koronavirusa pokrenuto je najmanje 80 projekta za pronalaženje cjepiva protiv ovog virusa. Četiri cjepiva se već klinički testira u Kini i SAD-u.

Predsjednik Instituta Paul Ehrlich Klaus Cichutek predviđa da će ove godine u Njemačkoj početi klinička testiranja na najmanje četiri potencijalna cjepiva. No on smatra "malo vjerojatnim" da će već ove godine na tržište biti pušteno cjepivo za široke mase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 10:11