HEIKO MAAS

NJEMAČKA U SRPNJU OD RH PREUZIMA PREDSJEDANJE EU Najavili fokus na koronu, šef diplomacije upozorio da su ograničenja demokracije neprihvatljiva

 Tobias Schwarz / AFP

Pandemija koronavirusa bit će glavna tema programa Europske unije kad Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje vijećem u drugoj polovici godine, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u uredničkom komentaru za list Die Welt.

Maas je otvoreno govorio o globalnom rješavanju krize kritizirajući SAD zbog sporosti, a Kinu zbog autoritarnosti. Pandemija se proširila na 214 država, zaraženo je 1,6 milijun ljudi, a umrlo 106.000.

"Napravit ćemo 'korona predsjedanje' da svladamo koronu i njezine posljedice", napisao je u komentaru objavljenome u njemačkom listu u nedjelju. Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje 1. srpnja.

Postupno i koordinirano smanjenje ograničenja putovanja bit će jedna od prvih zadaća "kad iziđemo iz opasnosti", napisao je.

Blok iz ove krize mora izvući i pouke, poput poboljšanja civilne zaštite EU i zajedničke nabave i proizvodnje lijekova, istaknuo je.

Također treba "ispraviti pogreške" koje su se pokazale u krizi, naglasio je Maas upozorivši na ograničenja demokracije i vladavine prava "pod krinkom borbe protiv korone, koji su neprihvatljivi u Europi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:41