TERET BIVŠEG KANCELARA

Njemačka u sveopćoj nevjerici nakon Schröderove prijetnje Ukrajini i otkrića da se sastaje s ključnim Scholzovim ljudima

Kontroverza dolazi u nezgodnom trenutku za Scholza, koji će idući tjedan biti suočen s velikim testom kada otputuje u Moskvu na svoje prve razgovore uživo s Putinom otkako je preuzeo dužnost

Gerhard Schröder i Vladimir Putin (2018.)

 Alexey DRUZHININ/SPUTNIK/AFP

Blisko prijateljstvo bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera s predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovi unosni poslovni odnosi s Rusijom godinama su nevoljko tolerirani u Njemačkoj.

No, kako se nad Ukrajinom nakupljaju prijeteći oblaci, a saveznici dovode u pitanje njemačku odlučnost, Schröder se sve više smatra potencijalnim teretom za novog kancelara i stranačkog kolegu socijaldemokrata Olafa Scholza, što potiče pozive na čist raskid s prokremaljskim lobistom.

"Schröder je teret za njemačku vanjsku politiku i njegovu staru stranku", napisao je tjednik Der Spiegel. "Ima jasne ciljeve. Ne za svoju zemlju, već za sebe."

Schröderovo nedavno upozorenje Ukrajini da prestane sa "zveckanjem sabljama" naišlo je na sveopću nevjericu u Njemačkoj, čak i među dugogodišnjim prijateljima unutar stranke lijevog centra SPD-a.

Prošlotjedna objava da će 77-godišnjak biti u upravi ruskog državnog energetskog diva Gazproma uznemirila je dodatno, kao i otkriće da je Schröder prošlog mjeseca razgovarao o Rusiji s dužnosnikom ministarstva unutarnjih poslova SPD-a.

Kontroverza dolazi u nezgodnom trenutku za Scholza, koji će idući tjedan biti suočen s velikim testom kada otputuje u Moskvu na svoje prve razgovore uživo s Putinom otkako je preuzeo dužnost.

Scholz je optužen da sporo ulazi u diplomatski sukob u ukrajinskoj krizi i da zamagljuje njemačku poruku o jedinstvu sa saveznicima suočenima s ruskom prijetnjom.

Sjeverni tok 2

Nakon što su ga mnogo puta za rukav povukle Sjedinjene Države i drugi saveznici Scholz je nedavno pooštrio svoj stav o mogućim sankcijama u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, uključujući zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 2 u vlasništvu Gazproma.

Schröder, kancelar od 1998. do 2005., potpisao je prvi plinovod Sjeverni tok između Rusije i Njemačke u svojim posljednjim tjednima na vlasti, a trenutno je na čelu odbora dioničara tvrtke Sjeverni tok.

Također je predsjednik odbora direktora ruskog naftnog diva Rosnefta.

U televizijskom intervjuu, Scholz je zanijekao da je pod utjecajem Schrödera uoči putovanja u Moskvu.

“Nisam ga pitao za savjet, niti mi ga je dao”, rekao je.

"Postoji samo jedan kancelar, a to sam ja".

Čini se da su Putin i Schröder izgradili "istinsko prijateljstvo, temeljeno na povjerenju" još dok je Schröder bio na vlasti, izjavila je za AFP politologinja Ursula Münch.

Ali "problematično je kada bivši kancelar koristi svoje prošle političke aktivnosti i kontakte kako bi zaradio novac", rekla je.

Ostpolitik

Njemački SPD povijesno se zalagao za bliske veze s Rusijom, nastale iz "Politike prema istoku (Ostpolitik)", politike približavanja i dijaloga s tadašnjim Sovjetskim Savezom, koju je osmislio bivši kancelar SPD-a Willy Brandt 1970-ih.

Drugi su kancelari nastavili tu politiku u različitoj mjeri, uključujući Scholzovu prethodnicu kancelarku desnog centra Angelu Merkel koja se usredotočila na ekonomske prednosti odnosa s Rusijom, strategiju poznatu kao "Wandel durch Handel" na njemačkom ili "promjene kroz trgovinu".

Ali čak i među njemačkim političarima, koji imaju razumijevanja za Rusiju i njezino dugogodišnje nezadovoljstvo zbog širenja NATO-a, strpljenje zbog Schrödera, koji je proslavio 70. rođendan s Putinom u Sankt Peterburgu, ponestaje.

Veteran SPD-a Rudolf Dressler izjavio je za Spiegel da je Schröderovo ponašanje "sramotno" i pozvao vodstvo stranke da zamoli Schrödera da se suzdrži od komentiranja političkih pitanja u javnosti.

Schröderove privilegije

Oporbeni političari i oni iz koalicijskog partnera SPD-a, liberalnog FDP-a, pozvali su Schrödera da se odrekne privilegija koje uživa kao bivši kancelar, uključujući ured s osobljem i vozača.

Njemački porezni obveznici više ne bi trebali "financirati rusko lobiranje", rekao je zastupnik Volker Ullrich iz konzervativne stranke CSU za Bild, sugerirajući da bi Gazprom trebao plaćati uzdržavanje Schrödera.

Sudha David-Wilp, zamjenica ravnatelja njemačkog Marshall Funda, think tanka u Berlinu, rekla je da najnovija saga o Schröderu predstavlja "skretanje pažnje" s ukrajinske krize, ali nije ništa novo.

"Svi znaju šta Schröder misli, svi znaju odakle dobiva prihode", rekla je za AFP.

Zanimljivije je kako će se u budućnosti Scholz i SPD odnositi prema Rusiji, rekla je.

"Postoji li sada razumijevanje da su 'Ostpolitik' ili 'Wandel durch Handel' stvar prošlosti? Ili će se nastaviti koristiti istom formulom?" pitala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 09:04