ŽIVOT POSLIJE KORONE

NJEMAČKA UKIDA UPOZORENJA ZA PUTOVANJA U ZEMLJE EU-a 'Ni u kom slučaju nećemo ponovno vraćati naše turiste iz inozemstva zračnim mostovima'

njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas
 AFP

Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.

- Od 15. lipnja se ukidaju upozorenja, naravno pod pretpostavkom da se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni - rekao je Heiko Maas nakon redovitog sastanka njemačke vlade.

Nakon 15. lipnja ukidaju se upozorenja koja inače vrijede za zemlje u kojima vlada opasnost od terorizma ili ratnih sukoba. Umjesto toga se vraćaju uobičajeni naputci za putovanja u pojedine zemlje.

Tako se još uvijek ne preporučuje putovanje u Veliku Britaniju zbog dvotjedne karantene koja je tamo na snazi pri ulasku u zemlju.

Isto vrijedi i za Norvešku te Španjolsku gdje je još uvijek na snazi zabrana ulaska u zemlju, ali koje bi, kako je objasnio Maas, trebale biti ukinute nakon 15. lipnja. Za te zemlje nove preporuke će biti objavljene kad u njima restrikcije budu ukinute.

- Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja - rekao je Maas i dodao kako i nakon 15. lipnja treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje koje će biti redovito aktualizirane.

Njemački ministar vanjskih poslova je upozorio kako ni u kom slučaju neće ponovno biti poduzimane akcije vraćanja njemačkih turista iz inozemstva zračnim mostovima kao što je to bio slučaj u ožujku i travnju ove godine kad je iz svih dijelova svijeta u Njemačku prebačeno više od 250.000 turista.

Upozorenja, koja je nakon izbijanja pandemije koronavirusa 17. ožujka uvela njemačka vlada, mogu biti vraćena, što ovisi o situaciji sa širenjem pandemije.

Ministarstvo vanjskih poslova će se pritom držati pravila o 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana.

Upozorenja njemačkim građanima mogu biti vraćena i u slučaju da se ustanovi da se pojedine turističke regije ne pridržavaju mjera borbe protiv pandemije.

O odnosu prema putovanjima u zemlje izvan Europske unije, njemačka vlada će raspravljati na jednoj od budućih sjednica.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger odmah je pozdravila odluku iz Berlina.

- Njemački građani čine većinu turista, pogotovo kad govorimo o ljetnom turizmu u Austriji. Shodno tome se, naravno, veselimo što se granice ponovno otvaraju i što nakon 15. lipnja možemo pozdraviti naše njemačke goste - rekla je Koestinger za Bavarski radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:25