VOJNA POMOĆ

Njemačka Ukrajini isporučuje sedam oklopnih haubica tipa 2000: ‘Ojačavamo borbenu spremnost‘

Ministrica je objasnila kako se ove haubice izlaze iz remonta i trenutno nisu u aktivnom sastavu Bundeswehra

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht

 Armend Nimani/AFP

Njemačka će Ukrajini isporučiti sedam oklopnih haubica tipa 2000, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

"Njemačka vlada isporukom sedam oklopnih haubica tipa 2000 želi pojačati borbenu spremnost ukrajinskih postrojbi", rekla je ministrica obrane Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) koja trenutno boravi u posjetu njemačkim vojnicima koji su nakon početka rata u Ukrajini zajedno s proturaketnim sustavom Patriot prebačeni u Slovačku.

Ministrica je objasnila kako se ove haubice izlaze iz remonta i trenutno nisu u aktivnom sastavu Bundeswehra pa se njihovom isporukom neće oslabiti obrambena sposobnost njemačkih vojnih snaga.

Uz isporuku oklopnih haubica Lambrecht je najavila i obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje tim oružjem. Obuka bi trebala započeti već sljedećeg tjedna u bazi u Idar-Oberstein a u obuci će sudjelovati i pripadnici nizozemskih oružanih snaga.

Oklopne haubice 2000, koje proizvodi njemački proizvođač oklopnih vozila Krauss-Maffei Wegmann (KMW) prema procjeni stručnjaka spadaju među najmodernije artiljerijsko naoružanje. Domet streljiva iznosi do 40 kilometara.

Bundestag je prije nekoliko tjedana nakon žustrih rasprava odobrio isporuku teškog naoružanja Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 01:37