POTICAJI

Njemačka ulaže šest milijardi eura u poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada

Mjere koje će savezna vlada poduprijeti uključuju programe modernizacije zgrada boljom izolacijom
Peter Altmaier
 Odd Andersen/various sources/AFP

Njemačka će poduprijeti poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada u 2021. godini poticajima i subvencijama ukupne vrijednosti šest milijardi eura, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva.

Mjere koje će savezna vlada poduprijeti uključuju programe modernizacije zgrada boljom izolacijom i učinkovitijim sustavima grijanja, rekao je Peter Altmaier.

"Građevinski je sektor važan ako želimo da energetska tranzicija bude uspješna", rekao je ministar na internetskoj konferenciji koju je organiziralo njegovo ministarstvo.

Državna potpora trebala bi pomoći stambenom sektoru u zemlji s najviše stanovnika u Europi da napravi značajan korak prema zacrtanom cilju klimatske neutralnosti do 2050. godine, i time joj omogućiti da postigne šire ciljeve zaštite klime u sljedeća tri desetljeća.

Modernizacija bi mogla povećati troškove života u Njemačkoj jer, po zakonu, stanodavac može prenijeti trošak ulaganja na stanara povećanjem najamnine, napominje Reuters.

Stranke koalicijske vlade kancelarke Angele Merkel trenutno se prepiru oko toga treba li stanare zaštititi od naglog povećanja stanarina uvođenjem obaveze stanodavcima da preuzmu određeni dio ulaganja u modernizaciju objekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 13:33