NOVA PRAVILA

Njemačka uskoro legalizira kanabis, evo kako će to izgledati u praksi

Punoljetne osobe starije od 18 godina smjet će posjedovati 25 grama kanabisa i kod kuće uzgajati do tri biljke
 Petr Švancara/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/Petr Švancara/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Posjedovanje kanabisa i kućni uzgoj bit će dekriminalizirani u Njemačkoj od 1. travnja nakon što je zakon u petak prošao posljednju prepreku u Bundesratu, domu saveznih država, piše Politico.

Punoljetne osobe starije od 18 godina smjet će posjedovati 25 grama kanabisa i kod kuće uzgajati do tri biljke. Od 1. srpnja nekomercijalni "kanabis klubovi" mogu opskrbljivati ​​do 500 članova s ​​maksimalnom mjesečnom količinom od 50 grama po članu.

"Borba je bila vrijedna toga", napisao je ministar zdravstva Karl Lauterbach na X, bivšem Twitteru, nakon odluke. "Molimo da novu opciju koristite odgovorno."

"Nadajmo se da je ovo početak kraja današnjeg crnog tržišta", dodao je.

Do samog kraja predstavnici vlada saveznih država raspravljali su o tome trebaju li iskoristiti svoje pravo u Bundesratu i sazvati "posrednički odbor" za rješavanje nesuglasica oko zakona s Bundestagom, domom saveznih zastupnika. To bi zakon odgodilo za pola godine. Ali u podne su glasanjem odlučili protiv toga.

Države se boje da će njihovi sudovi biti preopterećeni. Zbog odredbe o amnestiji u zakonu, deseci tisuća starih slučajeva vezanih uz kanabis moraju biti pregledani u kratkom roku.

Osim toga, mnogi su kritizirali dopuštene količine kanabisa za posjedovanje kao previsoke i nedovoljne zone zabrane oko škola i vrtića.

Lauterbach je u izjavi najavio nekoliko izmjena zakona prije 1. srpnja. Klubovi kanabisa sada će se morati kontrolirati samo "redovito" umjesto "svake godine" - što je manje naporan teret - kako bi se smanjio pritisak na državna tijela. Pojačat će se prevencija ovisnosti.

Iako to nije bilo dovoljno da u potpunosti zadovolji mnoge države, to nije spriječilo članove Bundesrata da u petak usvoje zakon. U svakoj pokrajini, osim u Bavarskoj, na vlasti su stranke iz savezne vlade.

Zakon o dekriminalizaciji je ono što je poznato kao "prvi stup" u planu od dva koraka za legalizaciju kanabisa u zemlji. “Drugi stup” očekuje se nakon zakona o dekriminalizaciji, a njime bi se uspostavili općinski petogodišnji pilot programi za prodaju kanabisa pod državnom kontrolom u ovlaštenim trgovinama, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 09:21