ODLUKA BUNDESTAGA

NJEMAČKA UVELA OBAVEZU CIJEPLJENJA PROTIV OSPICA Necijepljena djeca će biti udaljena iz škola i vrtića, a predviđene su i visoke novčane kazne

Ilustracija
 Valentin Flauraud / REUTERS

U Njemačkoj se od sljedeće godine uvodi obveza cijepljenja djece u školama i vrtićima protiv ospica, a za nepoštivanje zakona prijete novčane kazne i do 2.500 eura, odlučio je u četvrtak Bundestag.

„Zaštita od ospica je zaštita djece. Ovaj zakon štiti najslabije od zaraze“, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) u raspravi koja je prethodila glasovanju u Bundestagu.

On je ustvrdio kako ospice nisu bezazlena bolest jer protiv nje ne postoji terapija.

Od ožujka sljedeće godine roditelji će prilikom upisivanja djece u vrtiće i škole morati predočiti potvrdu o cijepljenju protiv ospica. Roditelji djece koja već pohađaju vrtiće i škole moći će ovu potvrdu naknadno donijeti do sredine 2021.

Necijepljena djeca će biti udaljena iz škola i vrtića, a predviđene su novčane kazne do 2.500 eura.

Obvezom cijepljenja su obuhvaćeni i uposleni u vrtićima i školama, ali i zaposleni u medicinskim ustanovama, kao i stanovnici smještaja za izbjeglice i podnositelje zahtjeva za azilom.

U pozadini donošenja ovog zakona je naglo povećan broj oboljenja od ospica. Samo ove godine je, kako je priopćio Institut za zarazna oboljenja Robert Koch, prijavljen 501 novi slučaj.

Za uspješno suzbijanje širenja zaraze i stvaranje imuniteta je potrebna kvota procijepljenosti od 95 posto, što Njemačka dosad nije postigla. Trenutno se procijepljenost kreće oko vrijednosti od 93 posto.

Dosada je cijepljenje u Njemačkoj bilo dobrovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 18:05