NESTAŠICA ZBOG RATA

Njemačka vlada mijenja zakon zbog krize s energentima: Rad triju nuklearki produljuju do proljeća

Habeck je izrazio uvjerenje da će do zime 2023/24 "vladati drugačiji uvjeti" glede opskrbe energentima

Robert Habeck

 John Macdougall/Afp

Njemačka vlada postigla je dogovor o produljenju rada preostale tri njemačke nuklearne elektrane do sredine travnja sljedeće godine, priopćeno je nakon sjednice vlade u srijedu.

"Dogovor oko promjene zakona o upotrebi nuklearne energije je postignut u najkraćem mogućem roku", rekao je njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) nakon sjednice vlade.

Amandmanom zakona odobrava se za preostale tri nuklearne elektrane u Njemačkoj koje su još u pogonu, Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland, produljenje rada do sredine travnja sljedeće godine.

U pozadini produljenja rada elektrana, koje su do kraja godine trebale biti isključene s mreže, je kriza s nestašicom energenata uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu i prekidom protoka plina iz Rusije.

Gornji i donji dom parlamenta bi do kraja studenog trebali potvrditi ovu odluku vlade.

Unutar socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije kancelara Olafa Scholza vladao je posljednjih tjedana sukob oko produljenja rada nuklearki.

Dijelovi stranke Zeleni su se protivili produljenju rada, dok se Liberalno-demokratska stranka (FDP) zalagala za održavanje reaktora u pogonu u svrhu osiguranja električne energije za gospodarstvo. Konačnu odluku o produljenju je donio sam kancelar Scholz.

Habeck je izrazio uvjerenje da će do zime 2023/24 "vladati drugačiji uvjeti" glede opskrbe energentima te je ukazao na brzo dovršenje terminala za ukapljeni plin koji bi trebali zajamčiti uvoz iz drugih zemalja.

Produljenje rada nuklearnih elektrana nakon roka u travnju dijelovi Zelenih isključuju između ostalog i zbog toga što bi nakon toga trebalo naručivati novo uransko gorivo.

Nakon havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011. tadašnja njemačka vlada na čelu s Angelom Merkel odlučila je zatvoriti svih svojih 17 nuklearnih elektrana s rokom do kraja 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 02:24