STRAH OD DRUGOG VALA ZARAZE

NJEMAČKA VLADA O LJETNIM PUTOVANJIMA 'Odmor u Europi je moguć, ali uz ograničenja. On mora biti predvidiv i prije svega siguran'

Heiko Maas
 Tobias SCHWARZ / AFP

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je nakon sastanka s kolegama zemalja koje graniče s Njemačkom kako smatra da će ove godine ljetni odmor u Europi biti moguć, ali uz ograničenja.

- Mi u ovoj godini koronakrize želimo omogućiti europski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno. Da bismo u tome uspjeli, odmor mora biti predvidiv i prije svega siguran - izjavio je Heiko Maas nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova susjednih zemalja.

On je rekao kako se sigurnost odnosi na dva aspekta: prvi je da se omogući siguran povratak njemačkih turista kući, za što je potrebno postupno otvoriti granice i ukinuti pravila o karanteni.

Drugi aspekt, kako je izjavio Maas, odnosi se na mjere protiv širenja pandemije koronavirusa.

- Mi trebamo biti sigurni u to da se ne dogodi da ljetni turizam platimo drugim valom zaraze. Zato se moramo dogovoriti oko zdravstvenih i higijenskih standarda u turističkim centrima - rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

On je naglasio da se Njemačka kao "svjetski prvak kad su putovanja u pitanju" osjeća posebno odgovorno kad je u pitanju ponovno otvaranje sezone putovanja.

Istaknuo je da se nada kako će preporuke njemačke vlade da se ne putuje u inozemstvo, barem što se tiče europskih zemalja, 14. lipnja biti ukinute.

- Današnjim i razgovorima u ponedjeljak približili smo se tom cilju. I ovo usklađivanje stavova i mjera moramo nastaviti i u sljedećim danima - rekao je Maas.

Njemački ministar vanjskih poslova razgovarao je na temu ponovnog otvaranja turističke sezone u ponedjeljak i s ministrima vanjskih poslova zemalja koje slove kao turistička odredišta njemačkih građana među kojima je i Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 11:46