NIJE DOBRO

Njemačka vlada oštro snizila prognozu gospodarskog rasta u 2024.: ‘Bit će ovo izazovna godina...‘

‘Rrast trgovine je na povijesno niskoj razini, što je izazov za izvoznu naciju poput Njemačke‘, istaknuo je ministar gospodarstva

Njemačka industrija, ilustracija

 Sylvio Dittrich/Imagebroker/Profimedia/Profimedia

Njemačka vlada snizila je procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini na samo 0,2 posto, ističući da nade u brzi oporavak potkopava pad kupovne moći i skupo zaduživanje, koje pritišće potrošnju građana i ulaganja kompanija.

Vlada je do sada očekivala da će u ovoj godini aktivnost porasti za 1,3 posto, nakon marginalnog pada aktivnosti u 2023. godini, za 0,3 posto, prema izračunima statističkog ureda.

Svjetsko je gospodarstvo "labilno", rast trgovine na povijesno niskoj razini, što je izazov za izvoznu naciju poput Njemačke, istaknuo je u izvješću ministar gospodarstva Robert Habeck.

"Povrh toga, nužno obuzdavanje inflacije rezultiralo je visokim kamatnim stopama, što negativno utječe na ulaganja kompanija", dodao je Habeck, izdvojivši i pad aktivnosti u građevinskom sektoru i definiranje "prioriteta" u proračunu nakon presude ustavnog suda o nenamjenskoj potrošnji.

Ustavni sud presudio je da je vlada neustavno preusmjerila novac iz pandemijskog programa u druge programe, što je u proračunu otvorilo ogromnu ‘rupu‘ i prisililo vladu na smanjivanje potrošnje, uključujući i potporu za visoke troškove energije.

Teret je gospodarstvu i visoka inflacija koja bi se u ovoj godini trebala spustiti na 2,8 posto, s 5,9 posto u 2023., prema revidiranim projekcijama.

U vladi priznaju strukturne probleme koji zahtijevaju nužne reforme za potporu gospodarstvu budući da je na kocki ni manje ni više nego njegova konkurentnost, naglasio je ministar.

U izvješću pod naslovom "Dugoročno jačati konkurentnost" ministar je zato najavio ciljane porezne poticaje za privatna ulaganja i inovacije.

Ministar najavljuje i podršku "tehnološkom suverenitetu i otpornosti gospodarstva" koja bi trebala osigurati stvaranje vrijednosti u ključnim sektorima poput baterija i poluvodiča. Plan je i "diversifikacija trgovinskih i nabavnih lanaca, dodaje Habeck.

Temeljna je pretpostavka konkurentnosti Njemačke ipak proširena ponuda obnovljive energije, ističe ministar, dodajući da vlada namjerava olakšati proširenje proizvodnih kapaciteta i mrežne infrastrukture.

Predlaže i potpore tehnološkom suverenitetu, s naglaskom na sektor poluvodiča i baterija, te diversifikaciju trgovinskih i lanaca nabave. Središnja pretpostavka za jačanje uvjeta u gospodarstvu po njegovim je prijedlozima poboljšana ponuda obnovljivih izvora energije.

Najveći je pak izazov za Njemačku manjak radne snage, naglašava Habeck, koji će se u idućim godinama pogoršani i zakočiti potencijalni rast. Vlada će se zato pojačano angažirati na obrazovanju, boljim mogućnostima za žene i boljim poticajima za starije građane ako su voljni dulje raditi.

Europska komisija snizila je nedavno prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini za pola postotnog boda, na 0,3 posto. U idućoj godini očekuje rast od 1,2 posto, pokazuju zimske prognoze.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa Njemačkoj rast od svega 0,5 posto u 2024., približno upola slabiji no što su prognozirali jesenas. Iduće godine rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto, izračunali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:29