UKRAJINSKA KRIZA

Njemačka vlada umiruje narod: ‘Spremni smo za slučaj da nam Rusija prestane isporučivati plin‘

Rat u Ukrajini za sada nije omeo isporuku plina Europi, no ona bi mogla doći u pitanje u slučaju da se Rusiji nametnu nove sankcije

Elektrana na ugljen u Mannheimu

 Daniel ROLAND/AFP

Ministar gospodarstva i zaštite klime Savezne Republike Njemačke Robert Habeck rekao je u srijedu bi se ta zemlja mogla osloniti na elektrane na ugljen u slučaju da Rusija prestane izvoziti plin u Europu, piše The Telegraph.

Njemačka otprilike pola plina koji koristi uvozi iz Rusije, a dio tog plina dobiva pomoću plinovoda koji prolaze Ukrajinom.

Rat u Ukrajini za sada nije omeo isporuku plina Europi, no ona bi mogla doći u pitanje u slučaju da se Rusiji nametnu nove sankcije ili unište plinovodu u Ukrajini, a nije isključeno ni da bi Kremlj na sankcije mogao odgovoriti zavrtanjem plinskih slavina.

Europa dio plina nabavlja iz zemalja poput Katara i Australije, međutim za te se zalihe mora boriti s drugim potrošačima plina. Uz to, Njemačka nema terminale za uvoz ukapljenog zemnog plina.

Habeck je rekao da je Njemačka spremna za slučaj da Rusija obustavi izvoz plina.

- Mogu garantirati da ove zime i ljeta neće biti problema - rekao je Habeck.

- Što se tiče iduće zime, morali bismo poduzeti dodatne mjere - dodao je ministar te ustvrdio da se planiraju zakoni kojima bi si Njemačka osigurala dovoljno plina za iduću zimu.

- Vodimo računa i o najgorem scenariju iako se on još nije dogodio jer Rusi za sada dostavljaju naručeni plin - rekao je Habeck.

Habeck je rekao da se Njemačka u najgorem slučaju može osloniti na svoje elektrane na ugljen, ali i ponovio da zemlja želi prijeći na obnovljive izvore energije.

Njemačka se elektrana na ugljen želi riješiti do 2030. godine, a želi i zatvoriti svoje nuklearne elektrane, što je čini ovisnom o plinu.

Njemačka je natuknula da bi zbog ruskog napada na Ukrajinu nekoliko nuklearki ostaviti otvorenima. Plan je bio da se preostale tri zatvore do kraja godine.

- Događaji koji su obilježili protekle dane pokazali su nam da je odgovorna energetska politika važna i za našu ekonomiju, i za okoliš, ali i za našu sigurnost. Moramo promijeniti planove kako ne bismo toliko ovisili o jednom dobavljaču energije - rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka je rekla da u Brunsbuettelu i Wilhelmshaven planira izgraditi terminale za uvoz ukapljenog zemnog plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:21