ZABRANA AKTIVNOSTI

NJEMAČKA ZABRANILA HEZBOLLAH, PRETRESLA DŽAMIJE I KULTURNE CENTRE 'Dovode u pitanje pravo Izraela na egzistenciju i pozivaju na nasilno uništenje'

 AFP

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer objavio je jučer zabranu aktivnosti proiranskog šijitskog Hezbollaha u Njemačkoj, označivši ga terorističkom organizacijom, nakon čega su provedene racije u nekoliko objekata ove organizacije diljem zemlje.

"Proiranski Hezbollah dovodi u pitanje pravo Izraela na egzistenciju i otvoreno poziva na fizičko, nasilno uništenje Izraela. Njihove kaznene aktivnosti i planovi napada provode se i u Njemačkoj", rekao je Horst Seehofer za dnevnik Bild.

Dodao je da je Hezbollah teroristička organizacija koja diljem svijeta planira i izvodi napade i otmice.

"Božja stranka" osnovana 1982. godine tijekom libanonskog građanskog rata s ciljem borbe protiv Izraela, jedan je od ključnih aktera u Libanonu, u kojem trenutno traju prosvjedi protiv vlade u kojima Hezbollah ima ključnu ulogu. Ta je skupina odigrala presudnu ulogu u očuvanju vlasti Bašara al-Asada u Siriji nakon pobune. Ondje su razvili široku mrežu aktivnosti u pomoći zajednici, upravljaju bolnicama, školama i domovima za starije osobe, a imaju i svoj televizijski kanal. Vodi ih Hasan Nasralah. Odgovorni su za više terorističkih napada po svijetu, a posebno u Libanonu.

Hezbollah se smjestio u Njemačkoj kao pribježištu u kojem se bavio prikupljanjem novca i propagandnim aktivnostima protiv Izraela, Židova i SAD-a. Washington Hezbollah smatra terorističkom organizacijom.

Policija je u jučer rano ujutro izvršila pretres u četiri džamije i objekta u Berlinu, Bremenu, Dortmundu i Münsteru sa svrhom prikupljanja dokaznog materijala. Danas izrečena zabrana odnosi se na sve aktivnosti šijitskog Hezbollaha u Njemačkoj, što uključuje i prikupljanje donacija. Isto tako, od sada je zabranjeno isticanje simbola Hezbollaha.

Unutarnjopolitički glasnogovornik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Mathias Middelberg pozdravio je zabranu i rekao da u budućnosti više neće biti financiranja terora i širenja antiizraelske propagande s njemačkog teritorija.

Zabrana se temelji na odluci Bundestaga iz prosinca, koju su podržali zastupnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije i liberali, a stranke Zeleni, Ljevica i Alternativa za Njemačku su se suzdržale tijekom glasanja.

Službeni Izrael je izrazio zadovoljstvo zabranom Hezbollaha.

"Zabrana je vrlo važna odluka te važan i značajan korak u globalnoj borbi protiv terorizma", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, ustvrdivši da su sva krila Hezbollaha, društveno, političko i vojno, terorističke organizacije. On je Njemačkoj izrazio "duboku zahvalnost" i izrazio nadu da će se za njemačkim primjerom povesti i ostale članice Europske unije.

Berlin je ranije pravio razliku između političkog i vojnog krila Hezbollaha, koje se borilo uz vojsku predsjednika Bašara al-Asada u Siriji.

Europska unija smatra vojno krilo Hezbollaha terorističkom skupinom, no ne i njegovo političko krilo, dok Ujedinjena Kraljevina od veljače zakonski tretira Hezbollah kao terorističku organizaciju nakon što su to učinili Kanada, Japan i Nizozemska. Dnevnik Süddeutsche Zeitung prenosi informaciju Ureda za zaštitu ustavnog poretka (BfV) da Hezbollah u Njemačkoj ima oko 1050 sljedbenika s ekstremističkom pozadinom. Džamije i kulturni centri u kojima je policija jučer obavila pretres mogu se smatrati "podorganizacijama Hezbollaha", navode njemački sigurnosni krugovi.

Njemačka je u studenome 2008. godine zabranila Al-Manar, Hezbollahovu televiziju, jer je glorificirala samoubilačke napade te emitirala antijudaističke sadržaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:52