OD POČETKA PANDEMIJE

Njemačke savezne pokrajine nagomilale gotovo 60 milijardi eura novog duga

Daleko se najviše u posljednje dvije godine zadužila bavarska vlada, za ukupno 20 milijardi eura.

Bavarska državna kancelarija

 Wolfgang Zwanzger/Panthermedia/Profimedia

Njemačke savezne pokrajine nagomilale su gotovo 60 milijardi eura novog duga od početka pandemije krajem zime 2019. godine, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija Dpa.

Ukupan je iznos duga svih 16 njemačkih saveznih pokrajina velik, ali ipak manji no što se strahovalo u prvoj fazi krize.

Tome valja dodati da ga najmanje tri savezne zemlje, Donja Saska, Tiringija i Baden-Wuerttemberg, namjerava početi otplaćivati već iduće godine, ističe Dpa.

Na početku pandemije vlade svih saveznih zemalja zajednički su odobrile više od 100 milijardi eura novog duga. Bila je to velika stvar za zemlju poput Njemačke, s obzirom na duboki zazor od zaduživanja, podsjeća agencija.

Prvotno nijedna vlada nije planirala novi dug u 2020. godini zbog takozvane „dužničke kočnice”, ustavnog amandmana koji svim državama propisuje uravnoteženi proračun, ali računicu im je pomrsila koronakriza.

Berlin je reagirao aktiviranjem klauzule koja omogućava suspenziju tog amandmana u izvanrednim okolnostima, tumači dpa.

Uvidom u podatke ministarstava financija saveznih zemalja, istraživanje agencije Dpa pokazalo je velike razlike u zaduženosti među 16 zemalja.

U 2020. i 2021. godini sve su zajedno podigle kredite u iznosu približno 57,6 milijardi eura, od čega gotovo polovina otpada na tri najveće i najbogatije - Bavarsku, Sjevernu Rajnu Vestfaliju i Baden-Wurttemberg.

Daleko se najviše u posljednje dvije godine zadužila bavarska vlada, za ukupno 20 milijardi eura. Povrh toga, njezin odvojeni "bavarski fond" vjerojatno će se zadužiti za oko 40 milijardi eura.

Istraživanje je pokazalo i da je nekoliko manje bogatih pokrajina uzelo vrlo velike kredite za svoje standarde, uključujući financijski slabu prijestolnicu Berlin, koja se zadužila za 7,3 milijarde eura, za što će desetljećima snositi financijske posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 18:48