TERORISTIČKE PRIJETNJE

Njemačke vlasti uhitile tinejdžere zbog sumnje da su planirali napade na božićne sajmove

Njemačka obavještajna služba upozorila je u srijedu na opasnost od islamističkih napada u zemlji

Ilustracija

 Odd Andersen/Afp

Njemačke vlasti priopćile su u srijedu da su uhitile dvojicu tinejdžera, jednog u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i jednog u Brandenburgu, zbog sumnje da su planirali i pripremali napad na božićni sajam.

Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul rekao je da su dvojica tinejdžera u dobi od 15 i 16 godina uhićeni zbog sumnje da su planirali napad na božićni sajam, ali je odbio reći o kojem se sajmu radi.

"Brandenburška policija uhitila je ruskog mladića za kojeg se sumnja da je pripremao napad", stoji u priopćenju ministra unutarnjih poslova Brandenburga Michael Stuebgena.

Upućeni izvor anonimno je rekao da je uhićeni 16-godišnjak ruski državljanin iz Čečenije.

Njemačka obavještajna služba upozorila je u srijedu na opasnost od islamističkih napada u zemlji, koja je "najviša u dugo vremena", zbog rata između Izraela i Hamasa.

"Vidimo pozive na napade u džihadističkom pokretu i pozive da se Al-Kaida i Islamska država (IS) pridruže sukobu na Bliskom istoku", izjavio je ravnatelj Saveznog ureda za zaštitu ustavnom poretka Thomas Haldenwang, u priopćenje za javnost.

“Opasnost je stvarna i dugo nije bila ovako visoka” što se tiče rizika od napada nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa", izjavio je Haldenwang.

Obavještajni podaci također ukazuju na druge opasnosti kao što su "palestinski ekstremisti, turski desničarski ekstremisti te njemački i turski ljevičarski ekstremisti" koji šire mržnju, propagandu ili lažne vijesti na društvenim mrežama.

Istodobno, "njemački desničarski ekstremisti iskorištavaju trenutnu situaciju za agitaciju protiv muslimana i migranata", navodi obavještajna služba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:55