VOLI LUKSUZ

NJEMAČKI BISKUP POTROŠIO 31 MILIJUNA EURA NA REZIDENCIJU Mora u Rim na očitovanje

 afp

BERLIN - Njemački biskup Franz-Peter Tebarz-van Elst otputovao je u Rim, navodno niskobudžetnom aviotvrtkom, gdje će morati objasniti svoju rastrošnost.

Tebarz-van Elst, kojeg u Njemačkoj nazivaju 'luskuznim biskupom', potrošio je 31 milijun eura na svoju rezidenciju u Limburgu. U Rimu će se sastati s predsjednikom Njemačke biskupske konferencije nadbiskupom Robertom Zollitschem. Nije poznato hoće li i papa Franjo, koji od početka potifikata poziva na 'siromašniju i skromniju Crkvu', intervenirati u ovom slučaju.

Optužbe o rasipnosti izazvale su negodovanje u Njemačkoj, zemlji u kojoj je Martin Luther prije petsto godina pokrenuo refromaciju kao odgovor između ostaloga i na crkvenu rastrošnost.

Njemački katolici plaćaju porez Crkvi kao dio svog poreza na dohodak i mnogi su šokirani takvim ponašanjem biskupa Limburga. Neki traže i njegovu ostavku, a ispred biskupskog dvora u Limburgu organizirani su i prosvjedi, prenosi BBC.

Tebarz-van Elsta njemački mediji optužuju i da je dvaput letio u Indiju poslovnom klasom, iako je tamo išao posjetiti siromašnu djecu.

Nadbiskup Zollitsch najavio je osnivanjem povjerenstva koje će istražiti cijeli slučaj i kazao da će sa "Svetim Ocem i svim relevantnim ljudima u Vatikanu" razgovarati o tome.

Originalni troškovnik obnove biskupske rezidencije u Limburgu premašen je deset puta. Između ostaloga, tome su pridonijeli biskupovi zahtjevi da mu se ugradi skupocjena kada, masovan konferencijski stol, ugradbeni ormari i uredi podrum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:36