ČIŠĆENJE

Njemački brodovi utovarili su posljednji opasni materijal iz luke u Bejrutu

Kemijski sastav gnojiva bio je toliko korozivnim da je izgarao rupe kroz masivne brodske kontejnere
Bejrut
 Anwar Amro/AFP

U petak je u luci Bejrut, uništenoj eksplozijom u kolovozu prošle godine, natovaren brod koji prevozi opasni teret, prenosi AFP. Ovog vikenda brod će otploviti prema Njemačkoj.

Njemačka tvrtka Combi Lift dobila je za zadatak ukloniti opasne tvari iz luke nakon što je tamo eksplozija stotina tona gnojiva 4. kolovoza 2020. usmrtila više od 200 ljudi i opustošila velik dio grada.

Elias Assouad, čelnik libansko-njemačkog poslovnog vijeća, rekao je da je projekt očistio luku "od svih otrovnih, kancerogenih, zapaljivih i visoko reaktivnih kemikalija koje se ovdje čuvaju desetljećima".

Očekivalo se da će njemačka tvrtka ''imati posla sa samo 49 spremnika opasnog materijala'', rekao je. No, na kraju su "riješili više od 75, od kojih će 59 biti isporučeno".

Rekao je da će 15 drugih biti "zbrinuto u okviru sigurnih i ekološki prihvatljivih postupaka na mjestu", bez pružanja dodatnih detalja.

Stručnjak za kemikalije Michael Wentler koji je vodio operaciju rekao je za AFP da je Beirut samo slučajno izbjegao drugi kemijski pakao.

Wentler je izjavio da "nikada prije nije vidio ovakvu situaciju", opisujući kemijski sastav gnojiva toliko korozivnim da je izgarao rupe kroz masivne brodske kontejnere.

Klorovodična kiselina, nagrizajuća i otrovna tvar, čini 60 posto kemikalija na koje je Combi Lift naišao, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 23:24