ŽURAN POZIV

Njemački čelnici požuruju EU: ‘Moramo brzo odobriti Sputnik V, bez birokratskih potankosti‘

Po Soederovim riječima, ispitivanja ruskog cjepiva u Europi dosad su pokazala da je ono "veoma sigurno"
  
 Olga Maltseva/AFP

Čelnici njemačkih pokrajina pozvali su u četvrtak europske vlasti da ubrzaju ispitivanje ruskog cjepiva Sputnika V i da predvide njegovu uporabu diljem EU-a nakon odobrenja.

"Važno je ubrzati postupak odobrenja, napose što se tiče Sputnika", rekao je bavarski premijer Markus Soeder nakon razgovora šesnaestero čelnika njemačkih pokrajina s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Po Soederovim riječima, ispitivanja ruskog cjepiva u Europi dosad su pokazala da je ono "veoma sigurno" i "u nekim slučajevima bolje od odobrenih cjepiva".

"Moramo ga brzo i efikasno odobriti, ne ulazeći u birokratske potankosti", dodao je Soeder, koji se spominje kao mogući kandidat za nasljednika Angele Merkel.

I gradonačelnik Berlina, Michael Mueller istaknuo je da Europi "trebaju sva cjepiva koja možemo nabaviti".

Europska agencija za lijekove (EMA) počela je početkom ožujka ispitivanje cjepiva Sputnika V radi njegova odobrenja, a neke europske zemlje su ga već počele distribuirati.

Bavarski premijer ocijenio je u četvrtak da je odobrenje cjepiva tek "pitanje vremena" i da je važno da se EU organizira kako bi zajamčio njegovu proizvodnju i opskrbu.

"Europa mora brzo pregovarati i ne čekati odobrenje. Ovo je žuran poziv da se ne propusti druga prilika", rekao je.

"Ako se pokaže da je proizvodnja Sputnika teška, možemo ponuditi da se proizvodi ovdje, u Njemačkoj", dodao je.

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) priopćio je u ponedjeljak da je potpisao ugovore o proizvodnji cjepiva za covid "s tvrtkama iz Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke", dok se čeka na njegovo odobrenje u Europskoj uniji. Navedene zemlje nisu potvrdile informaciju o potpisivanju tih ugovora.

EU ima teškoća s opskrbom cjepiva protiv covida-19 koje proizvode zapadne farmaceutske kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:00