DEMOKRŠĆANI

Njemački CSU na udaru kritika zbog susreta s DeSantisom: ‘Ako im je on uzor, laku noć‘

‘Je li u DeSantisu CSU pronašao uzor? Unija približavanjem ovom desničarskom političaru pokazuje kako diše‘

Ron DeSantis

 Scott Olson/Getty Images Via Afp

Susret političara Kršćansko-socijalne unije (CSU) s američkim republikanskim političarom Ronom DeSantisom izazvao je kritike političara vladajuće koalicije u Njemačkoj, prenose mediji u nedjelju.

Guverner Floride i potencijalni kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2024., DeSantis je poznat kao kritičar rodne ideologije.

Ako je politika Rona DeSantisa uzor za CSU onda mogu samo reći: ‘Laku noć‘“, rekao je povjerenik savezne vlade za queer politiku Sven Lehmann (Zeleni).

"Ovaj desničarski političar na Floridi vodi kulturni rat protiv žena i protiv lezbijki, homoseksualaca i transrodnih osoba. Njegovi zakoni su akutna opasnost za manjine", izjavio je Lehmann za medijsku kuću RND .

Čelnica zastupničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Katja Mast u susretu s DeSantisom vidi još jedan korak njemačkih demokršćana udesno.

"Je li u DeSantisu CSU pronašao uzor? Unija približavanjem ovom desničarskom političaru pokazuje kako diše", rekla je socijaldemokratska političarka.

Bivši ministar prometa Andreas Scheuer (CSU) je na Twitteru objavio fotografije delegacije CSU-a s putovanja po Floridi, između ostalog i sa susreta s DeSantisom. Na slici je osim Scheuera i potpredsjednica zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Dorothea Baer.

Scheuer je istaknuo "jake strateške i vanjskopolitičke pozicije" guvernera DeSantisa koje "jačaju transatlantsku suradnju".

Normalno da demokršćani njeguju kontakte s potencijalnim budućim predsjednikom SAD-a isto kao što kancelar Olaf Scholz njeguje odnose s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, rekao je Scheuer je u razgovoru za T-Online.

Stranke lijevog spektra optužio je da "napadaju prije nego što uopće čuju koji je bio sadržaj razgovora".

Florida je nedavno uvela zakone koji zabranjuju tematiziranje seksualne orijentacije u školama.

DeSantisa se smatra glavnim konkurentom Donaldu Trumpu u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:58