POGLEDAJTE PRILOG ZDF-a

Njemački desničari oružje nabavljali u Hrvatskoj, jedan je do izručenja živio u našem lučkom gradu

Hrvatski istražitelji su njemačke kolege obavijestili da 47-godišnji Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje
Ilustracija
 Ilustracija/Ucuncu Cigdem/narphotos/abaca/Abaca Press/Profimedia

Ekstremno desna scena u Njemačkoj nabavljala je oružje koje u tu zemlju dolazi posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, javlja u utorak javni servis ZDF.

Državno odvjetništvo u Münchenu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Alexandera R. koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Njemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF.

- Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primatelja pronađeno je više komada oružja među kojima su poluautomatske puške tzv. pump-guns kao i više od 200 komada streljiva - rekao je za ZDF Klaus Ruhland iz Glavnog državnog odvjetništva u Münchenu.

Osobe u čijim rukama je završilo oružje mogu se pribrojiti ekstremno desnoj sceni, rekao je Ruhland. Među njima su i pripadnici tzv. Državljana Reicha, osoba koje ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke.

Njemački istražitelji su do osumnjičenog Alexandera R. došli na osnovu spoznaja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretresa u Hrvatskoj pronašli veću količinu oružja namijenjenih kupcima u Njemačkoj.

Novinari u TV prilogu razgovaraju s više osoba u Slavoniji koje su djelomice već odslužile zatvorske kazne zbog posjedovanja i preprodaje ilegalnog naoružanja.

U televizijskom prilogu sugovornici kažu da oružje dolazi iz Srbije, ali da jedan dio potječe iz razdoblja tijekom i nakon Domovinskog rata.

Provoptuženi Alexander R. nekad je bio aktivni član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desno populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD).

Hrvatski istražitelji su njemačke kolege obavijestili da Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje i pritom govori da je oružje, prema riječima jednog svjedoka, "namijenjeno AfD-u, jednoj desničarskoj stranci".

Spomenuti ogranak AfD-a u okolici Münchena priopćio je da "nikad nisu niti ponudili niti kupovali ilegalno naoružanje“.

Alexander R. je do izručenja Njemačkoj u rujnu, kako se navodi u prilogu, živio u jednom hrvatskom lučkom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:29