‘ŽALIMO ZA NJOM‘

Njemački državni vrh ukazao na zasluge kraljice Elizabete II. u pomirenju dvaju naroda nakon 2. svjetskog rata

‘Elizabeta je mojoj zemlji nakon rata pružila ruku pomirenja i Njemačka će zauvijek ostati odana njezinom primjeru prijateljstva‘

Frank-Walter Steinmeier i njegova supruga Elke Buedenbender upisuju se u knjigu žalosti u britanskoj ambasadi u Berlinu

 Wolfgang Kumm/POOL/AFP

Njemački državni vrh u petak je u reakcijama na smrt britanske kraljice Elizabete II. ukazivao na njezine zasluge u pomirenju dvaju naroda nakon Drugog svjetskog rata.

„Žalimo za kraljicom Elizabetom II. Ona je i u Njemačkoj bila uzor i inspiracija za milijune. Njezino zalaganje za njemačko-britansko pomirenje nakon užasa Drugog svjetskog rata ostat će zapamćeni zauvijek“, priopćio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier je u knjigu žalosti izloženu u prostorijama veleposlanstva Velike Britanije u Berlinu također ukazao na zasluge Elizabete II. U procesu poslijeratnog pomirenja Njemačke i Velike Britanije.

„Vaše visočanstvo je mojoj zemlji nakon rata pružilo ruku pomirenja i Njemačka će zauvijek ostati odana njezinom primjeru prijateljstva i humanosti“, napisao je Steinmeier u knjigu žalosti.

Steinmeier je ukazao i na kraljičinu ulogu u stvaranju novije povijesti, ne samo Velike Britanije nego i čitavog svijeta.

„Kraljica Elizabeta je označila čitavo jedno stoljeće: njezin prirodni autoritet, njezino ogromno iskustvo i njezina uzorna savjesnost će nam ostati u živom sjećanju“, napisao je Steinmeier.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je poručila kako Njemačka žali sa svojim britanskim prijateljima.

„Elizabeta II. je gotovo čitavo stoljeće bila izvor snage i sigurnosti za svoju zemlju“, poručila je Baerbock preko Twittera.

Od četvrtka navečer građani Berlina ispred britanskog veleposlanstva ostavljaju cvijeće i pale svijeće.

Prema odluci berlinske gradske uprave, Senata, Brandenburška vrata će u petak uvečer u čast Elizabete II. biti osvijetljena u bojama britanske zastave.

„Činjenica da ćemo ovako izraziti svoje suosjećanje s britanskim narodom odgovara trenutnom raspoloženju Berlinčana“, rekla je gradonačelnica Berlina Franziska Giffey.

Predvodnik demokršćanske oporbe Friedrich Merz rekao je da je kraljica Elizabeta II. mnogima svojim stilom bila važan oslonac.

„Njezin stil vladanja ju je učinio nositeljem identiteta i konstantom u našim životima“, rekao je Friedrich Merz na rubu konvencije CDU-a u Hannoveru.

U petak su se oglasili i brojni pripadnici njemačkih plemićkih obitelji među kojima je kraljica Elizabeta II., koja i sam potječe iz njemačke plemićke loze Hannover i Sachsen-Coburg i Gotha, imala mnoge rođake.

Dinastija Windsor je tijekom Prvog svjetskog rata promijenila svoje ime iz Sachsen-Coburg i Gotha u Windsor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2022 13:43