OSMOGODIŠNJI SPOR

Njemački hotelijeri pobijedili Booking: ‘Ovo je putokaz svima za budućnost!‘

Booking.com ne smije braniti da hoteli mimo platforme nude niže cijene, odlučeno je
Ilustracija
 Tobias Schwarz/AFP

Punih osam godina nakon što su njemački hotelijeri podnijeli prijavu protiv platforme Booking.com koja im je branila da na vlastitim stranicama oglašavaju niže cijene od onih na Bookingu, stigla je dobra vijest: njemački sud pravde donio je presudu kojom se takvi uvjeti smatraju nepoštenom trgovačkom praksom, a odluka je napokon donijela olakšanje sektoru koji se godinama bori s iznimno nepovoljnim uvjetima poslovanja.

Njemačka je ovom odlukom postala peta članica EU koja je Booking.comu zabranila nametanje takozvanog "paritetnog režima određivanja cijene", i to nakon što su slične odluke već ranije donijele Austrija, Belgija, Francuska i Italija.

Riječ je o režimu kojim Booking.com hotelijerima koji s platformom sklapaju ugovore – a to je većina ozbiljnog hotelskog sektora diljem svijeta – nameće ograničenja po pitanju mogućnosti oglašavanja sniženih cijena na vlastitim stranicama ili drugim kanalima, a platforma za to uglavnom koristi tri različita modela – jedan kojim ograničenja ne postoje, drugi koji predviđa ograničeni paritet i obvezu da partner Bookingu pruži jednake ili bolje uvjete od onih koje pruža na svojim online kanalima za istu jedinicu te visoki paritet koji partnere obvezuje da, pored boljih uvjeta cijena, Bookingu ponude i bolje uvjete raspoloživosti za jedinice.

Kako je u svojem priopćenju pojasnila europska udruga hotelijera i ugostitelja HOTREC, njemačka udruga hotelijera Hotelverband Deutschland još 2013. godine predala je prijavu protiv Booking.coma njemačkom saveznom uredu za kartele, a to je tijelo u prosincu 2015. godine platformi zabranilo da hotelijerima uvjetuje zabranu nuđenja jeftinijih cijena na drugim platformama, ali i na vlastitim stranicama.

Ipak, Booking.com se na odluku žalio te dobio u drugom stupnju nakon što je Viši regionalni sud u Duseldorfu, na iznenađenje hotelijera, 2019. godine odbacio odluku ureda za kartele, no potom je uslijedila nova žalba koja je rezultirala finalnom presudom u korist hotelskog sektora.

" HOTREC čestita svojim članicama što su bile tako uporne i uspjele dobiti presudu u svoju korist. Čestitamo također i njemačkom uredu za kartel kojji je osigurao provođenje pravila tržišnog natjecanja", poručili su.

Presuda je izazvala interes i domaćeg sektora, a komentar smo potražili u Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

"Presuda njemačkog suda je dobar putokaz za daljnje odnose hotelijera i svih distributera koji trebaju biti prije svega fer. Nadamo se i vjerujemo da će se odnosi između distributera i hrvatskih hotelijera u budućnosti razvijati u smjeru kvalitetnog odnosa koji uvažava interese obje strane", kratko su poručili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:44