SKEPTIČNI STAV

Njemački kancelar Olaf Scholz: ‘Ne trebamo se zavaravati u pogledu Kine...‘

Kina je prije nekoliko tjedana najavila da je spremna posredovati u rješavanju ukrajinskog sukoba

Olaf Scholz

 John Thys/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je u četvrtak da se ne treba zavaravati u pogledu Kine koja je najavila mirovni plan za Ukrajinu te je izrazio bojazan da će dugo trajati ratu u kojem Rusija neće i ne smije pobijediti.

"Ne bismo se trebali zavaravati u pogledu Kine koja dosad nije zauzela stajalište protiv Rusije", izjavio je Olaf Scholz u intervjuu za njemački kanal ZDF.

Kina je prije nekoliko tjedana najavila da je spremna posredovati u rješavanju ukrajinskog sukoba i trebala bi predstaviti plan za političko rješenje sukoba u Ukrajini u povodu godišnjice od početka ruske invazije 24. veljače.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu rekao da kineske kompanije već pomažu Rusiji, a nove informacije upućuju da bi Kina mogla poslati i oružje, no Peking je to opovrgnuo.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak da bi eventualna odluka Kine da naoružava Rusiju bila “crvena linija” za Europsku uniju.

"Jasno sam rekao u prigodi zadnjeg razgovora s kineskim predstavnicima da bi to bilo neprihvatljivo", rekao je njemački kancelar.

Dan uoči prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu, Scholz je ponovio da "da ta ruska invazija neće uspjeti i ne smije uspjeti".

Smatra i da "trenutačno nema smisla" govoriti o isporuci borbenih zrakoplova Ukrajini.

U prošlosti kritiziran da odugovlači s odlukama o oružju za Ukrajinu, Scholz je u intervjuu kazao da su poteškoće pokazale ispravnost njegova stajališta da se o tome dogovara s drugim zemljama.

Ranije u veljači Njemačka je pristala u dogovoru s drugim državama poslati tenkove Ukrajini i odobriti da njemačke tenkove šalju i druge europske zemlje koje ih posjeduju. Međutim, isporuke idu sporo jer donatori imaju ograničene zalihe.

"Možda je to pokazatelj zašto je tako važno koordinirati se s drugima, primjerice sa Sjedinjenim Državama, te donositi odluke oprezno kako bi djelovale, smatra Scholz.

Upozorio je da "ne bi bilo pametno" ako bi Ukrajina koristila isporučeno sa Zapada za napade na ruski teritorij.

Njemački kancelar izrazio je bojazan da će sukob u Ukrajini postati "dugotrajan rat" no poručio je da će Berlin i zapad podržavati Ukrajinu koliko god bude trebalo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u konačnici će morati shvatiti da su ciljevi njegova rata - a on je te ciljeve više puta morao smanjivati od početka sukoba - nedostižni, poručio je Scholz.

U subotu Scholz putuje u Indiju kako bi pridobio podršku te zemlje za Ukrajinu i u intervjuu je kazao da ga nimalo ne obeshrabruju znakovi da velika gospodarstva u usponu oklijevaju osuditi rusku agresiju.

"Tek je nekoliko država na ruskoj strani", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:23