POKUPIO VIRUS

Njemački kancelar Scholz pozitivan na koronavirus, povukao se u samoizolaciju

U Njemačkoj su trenutno na snazi samo mjere nošenja maski u javnom prijevozu, domovima za starije i bolnicama

Olaf Scholz

 Tobias Schwarz/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz pozitivan je na testu za koronavirus, objavio je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

Kancelar(64) ima blage simptome prehlade i odmah čim je doznao rezultate testa povukao se u izolaciju, kazao je njegov glasnogovornik Steffen Hebestreit.

On je rekao kako je Scholz za ovaj tjedan otkazao sve vanjske termine, ali da će planirana konferencija s premijerima saveznih pokrajina, zakazana za srijedu, biti održana virtualno.

Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) se preko vikenda nalazio na turneji po zemljama Perzijskog zaljeva, ali je na kraju putovanja test na koronavirus još bio negativan.

I ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) u ponedjeljak je preko Twittera poručila da je testirana pozitivno na koronavirus.

Državni epidemiološki institut Robert Koch bilježi od prošlog tjedna porast broja novooboljelih od koronavirusa, a stručnjaci procjenjuju da trenutno zabilježene vrijednosti ne pokazuju pravu sliku jer se radi samo o pozitivnim PCR testovima.

Broj novooboljelih se posebice bilježi među starijim stanovništvom, no trenutno se ne razmišlja o uvođenju dodatnih mjera zbog toga što bolnice još uvijek nisu opterećene novooboljelima s obzirom da oboljeli pretežno imaju blage simptome.

Njemačka vlada nedavno je donijela promjene Zakona o zaštiti od zaraza koji saveznim pokrajinama dozvoljava pooštrenje mjera u borbi protiv pandemije s obzirom na epidemiološku situaciju.

U Njemačkoj trenutna sedmodnevna incidencija zaraze koronavirusom iznosi 293 slučaja. Trenutno su na snazi samo mjere nošenja maski u javnom prijevozu, domovima za starije i bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2022 03:52