POSJET VARŠAVI

Njemački kancelar Scholz u nedjelju u Poljskoj, na dnevnom redu migranti, Sjeverni tok 2 i Ukrajina

Varšava je nakon Pariza i Bruxellesa treća europska prijestolnica koju će Scholz posjetiti otkako je postao njemački kancelar

German Chancellor Olaf Scholz speaks during a hybrid party congress of Germany's Social Democratic Party (SPD) in Berlin, Germany, on December 11, 2021. (Photo by HANNIBAL HANSCHKE/POOL/AFP)

 Hannibal Hanschke

Njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju odlazi u Varšavu na razgovore o migrantskoj krizi na poljsko-bjeloruskoj granici, sporu Poljske i Europske unije oko vladavine prava, napetostima između Rusije i Ukrajine te sudbini ruskog plinovoda prema Njemačkoj.

Varšava je nakon Pariza i Bruxellesa treća europska prijestolnica koju će Scholz posjetiti otkako je postao njemački kancelar.

Njemačka i Poljska jasno su poručile što očekuju jedna od druge. Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će pozvati Scholza da se usprotivi pokretanju plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku, a zaobilazi Ukrajinu.

Njemačka je podržala napore Poljske da zaustavi priljev migranata iz Bjelorusije i rekla je da će pomoći Varšavi i Bruxellesu da pronađu rješenje u sporu oko vladavine prava u Poljskoj.

No, nova njemačka vlada nije se za sada javno obvezala da će zaustaviti plinovod Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, što od Berlina traže Varšava i Washington.

Rusija gomila vojnike uz granicu s Ukrajinom, a američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oštrim ekonomskim sankcijama ako ruska vojska napadne susjednu zemlju.

Američki dužnosnici rekli su članovima Kongresa da je Njemačka spremna zatvoriti plinovod Sjeverni tok 2 u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u utorak viši dužnosnik u Kongresu.

Njemački dužnosnici nisu potvrdili te napise, ali je Scholz rekao u srijedu da će Rusija pretrpjeti posljedice ako krene na Ukrajinu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock bila je u Varšavi u petak i pomirljivim tonom je govorila o sporu Poljske s Bruxellesom i rekla da će Njemačka pomoći u traženju rješenja.

Varšava i Bruxelles u otvorenom su sukobu zbog sporne pravosudne reforme koju je provela vladajuća konzervativna nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS).

Sud EU osudio je Poljsku na novčanu kaznu jer ne odustaje od sporne reforme koja je protivna pravu Unije prema ranijoj presudi tog suda. No, Poljska je odbila platiti kaznu, a najviši poljski sud osporio je primat europskog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:29