SCHOLZ O UKRAJINI

Njemački kancelar: ‘Trenutno se radi o tome da spriječimo rat u Europi‘

Estonska premijerka Kallas je istaknula kako je sada najvažnije da EU i NATO pokažu jedinstvo jer se jedino tako mogu oduprijeti Rusiji

Njemački kancelar Olaf Scholz 

 Christophe Gateau/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz zajamčio je u četvrtak u Berlinu čelnicima Estonije, Litve i Latvije solidarnost u vezi s pojačanim vojnim aktivnostima Rusije u neposrednoj blizini ovih zemalja.

„Baltičke zemlje su neposredno pogođene zabrinjavajućim aktivnostima koje potiče Rusija“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz prilikom susreta s estonskom premijerkom Kajom Kallas, latvijskim premijerom Krisjanisom Karinsom i litavskim predsjednikom Gitanasom Nausedom u Berlinu.

Scholz je naglasio kako Njemačka i baltičke članice Europske unije dijele zajednički stav glede ukrajinske krize i ruskih vojnih provokacija, poput zajedničkih vojnih manevara u Bjelorusiji.

"Mi ozbiljno shvaćamo brige naših partnera. Važno mi je naglasiti da smo na vašoj strani“, rekao je Scholz koji bi sljedećeg tjedna trebao otputovati na razgovore u Moskvu i Kijev.

image

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, Olaf Scholz, estonijska premijerka Kaja Kallas i latvijski premijer Krisjanis Karins

Christophe Gateau/AFP

On je početkom ovog tjedna već na temu napetosti oko Ukrajine razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu te s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Andrzejom Dudom u utorak u Berlinu.

„Trenutno se radi, ni manje ni više o tome da spriječimo rat u Europi“, rekao je Scholz i najavio povećanje broja njemačkih vojnika koji u sklopu NATO postrojbi borave u Litvi za 350.

Čelnici baltičkih zemalja iskazali su želju za pojačanim angažmanom Njemačke u rješavanju trenutne krize.

„Vrlo je važno da ojačamo istočno krilo NATO-a. Naš savez mora biti u stanju reagirati brzo i odlučno u ovoj regiji“, rekao je litvanski predsjednik Nauseda.

image

Konferencija u Berlinu

Christophe Gateau/AFP

Estonska premijerka Kallas je istaknula kako je sada najvažnije da EU i NATO pokažu jedinstvo.

„Svaki i najmanji znak nejedinstva i pomanjkanja odlučnosti bi mogao odaslati lažni signal Rusiji“, rekla je rekla je Kallas.

Latvijski premijer Karins je rekao kako EU i NATO moraju djelovati s „pozicija moći“.

„Uloga Njemačke je pritom od presudne važnosti“, zaključio je Kallas.

Baltički čelnici su ukazali na to kako Njemačka trenutno s 1,57 posto BND ulaže mnogo manje u vojni budžet od baltičkih članica NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:51