PRIJETNJE I SANKCIJE

Njemački mediji o LNG-u: ‘Malo je vjerojatno da će Washington zaustaviti Sjeverni tok 2‘

Die Welt: ‘Predsjednici SAD-a uvijek su se zalagali za proizvode svoje zemlje, ali je neobična odlučnost kojom se Trump bori za LNG‘
 Matthias Lüdecke/Akg/Profimedia

Njemački Die Welt ocjenjuje kako SAD nastoji prodati vlastiti ukapljeni prirodni plin (LNG) u Europi, pa stoga svim sredstvima, čak prijetnjama sankcijama, potiče EU da ga od njega kupuje, ali tvrdi kako je malo vjerojatno da će uspjeti zaustaviti projekt ruskog izvoznog plinovoda za Europu "Sjeverni tok 2".

"U javnosti često nezapaženo prolaze tri slova - LNG, koja su postala jedna od središnjih tema ere američkog predsjednika Donalda Trumpa", piše list.

Die Welt napominje da su se predsjednici Sjedinjenih Država "oduvijek zalagali za proizvode svoje zemlje te su neki promovirali Boeing, drugi soju", ali da je "neobična odlučnost kojom se Trump bori za LNG".

"No ipak, malo je vjerojatno da će moći zaustaviti Sjeverni tok 2", kaže Die Weltov autor. Prema njegovim riječima, Rusija je gotovo postigla svoj cilj - položeno je 2.300 od 2.460 km cjevovoda pa je "očito pronašla način zaobilaženja sankcija".

Naime, kako se navodi, donedavno je brod - cjevopolagač Akademik Čerskij pripadao Gazpromu, što je izazivalo zabrinutost jer su američke sankcijske mjere mogle utjecati na Gazprom, ali odnedavno je brod u vlasništvu fonda STIF (Samaraski fond za termalnu energiju) koji posluje samo u Rusiji.

Die Welt piše da, prema riječima stručnjaka, Gazprom može kontrolirati tu organizaciju, "ali malo je vjerojatno da američke vlasti to mogu dokazati" i primijeniti sankcije.

"Ako je to tako, Gazprom će moći dovršiti cjevovod bez straha od sankcija", zaključuje publikacija.

Dodaje kako će samo jedna okolnost usporiti završetak projekta, no ona nije povezana sa svjetskom politikom - u srpnju i kolovozu rad u Baltičkom moru je zabranjen zbog mriještenja bakalara.

Washington je uveo sankcije protiv Sjevernog toka krajem prošle godine, ciljajući plovila koja polažu cijevi u Baltičkom moru i strane državljane uključene u te poslove. Mjere su odgodile dovršetak projekta, planiran za kraj prošle godine.

Ovog mjeseca skupina američkih senatora predstavila je prijedlog zakona, sugerirajući sankcioniranje tvrtki koje osiguravaju brodove za druge aktivnosti povezane s projektom, poput brodova jaružala.

Washington upozorava da će EU zbog plinovoda biti još ovisniji o ruskom prirodnom plinu, na što su upozorile i Ukrajina i neke članice Unije, poput Poljske.

Rusija pak tvrdi da SAD nastoji srušiti projekt plinovoda kako bi utro put američkim dobavljačima prirodnog plina koji će, kako tvrde u Moskvi, u EU izvoziti plin po cijenama višim od ruskih.

Njemačka vlada izrazila je žaljenje zbog naznaka iz SAD-a da bi mogao proširiti sankcije za plinovod Sjeverni tok 2 koji bi trebao povezati Rusiju s Njemačkom.

"Nove sankcije predstavljale bi ozbiljno uplitanje u europsku energetsku sigurnost i suverenitet Europske unije", priopćilo je krajem prošlog tjedna njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 23:06