UPITNO ODOBRENJE EMA-e?

Njemački mediji: Oksfordsko cjepivo kod starijih od 65 ima samo 8% učinkovitosti; AstraZeneca: To nije istina

To bi dovelo u pitanje njegovu pogodnost za masovne programe cijepljenja
 Ilustracija/Oli SCARFF/AFP

Cjepivo AstraZenece protiv covida-19 nije odveć djelotvorno za osobe starije od 65 godina, rekli su izvori u njemačkoj koaliciji za listove Bild i Handelsblatt, što dovodi u pitanje njegovu pogodnost za masovne programe cijepljenja.

Njemački čelnici se boje da EMA, Europska agencija za lijekove, možda neće odobriti AstraZenecino cjepivo za primjenu kod osoba iznad 65 godina, navodi tabloid Bild na svojoj mrežnoj stranici.

Ugledni poslovni list Handelsblatt iznosi tvrdnju da je učinkovitost AstraZenecinog cjepiva kod ljudi starijih od 65 godina vrlo skromnih 8 posto.

To bi mogao biti još jedan udarac za AstraZeneca Plc. koji je proizveo cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem.

Kompanija je u petak obavijestila EU da do kraja ožujka neće moći osigurati dogovorenu količinu cjepiva.

AstraZeneca je u priopćenju odlučno demantirala izvješća iz njemačkih medija nazivajući ih 'potpuno netočnima'. Upućuju na rezultate studije o učinkovitosti ovog cjepiva objavljene u uglednom znanstvenom časopisu The Lancet u studenome prošle godine prema kojemu učinkovitost kod najstarijih doseže i do 100 posto.

Očekuje se da bi u petak EMA trebala dati odobrenje za korištenje cjepiva koje je AstraZeneca razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:16