DJELOMIČNI LOCKDOWN?

Njemački ministar: ‘Imamo eksponencijalni rast slučajeva zaraze, uskoro i 20.000 dnevno‘

Bild izvještava da kancelarka Merkel planira ‘lagani lockdown‘ odnosno mjere koji bi se fokusirale na zatvaranje barova i restorana
Berlin
 Stefanie Loos/AFP

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj mogao bi do kraja tjedna doseći visoku brojku od 20.000 slučajeva po danu, izjavio je ministar gospodarstva Peter Altmaier.

- Ovdje se radi o eksponencijalnom rastu, izjavio je na njemačko-francuskoj gospodarskoj konferenciji putem video linka u Berlinu, javlja Guardian.

- Broj novih infekcija narastao je 70-75 posto u odnosu na prošli tjedan, rekao je.

Altmaierove prognoze govore da se u Njemačkoj radi o bržem rastu broja slučajeva nego što se predviđalo. Krajem rujna, kancelarka Angela Merkel je izjavila da bi Njemačka do Božića mogla imati 19.200 slučajeva po danu.

image
Angela Merkel
Olivier Hoslet/AFP

U utorak je broj pozitivnih testova na koronavirus narastao na 11.409. U srijedu će se sastati kancelarka Merkel i čelnici 16 saveznih država kako bi razmotrili uvođenje dodatnih restriktivnih mjera s ciljem usporavanja drugog vala pandemije.

Njemački Bild izvještava da kancelarka Merkel planira "lagani lockdown" odnosno mjere koji bi se fokusirale na zatvaranje barova i restorana kako bi se pokušalo spriječiti širenje zaraze.

Altmeier je rekao da će porast broja inficiranih diljem Europe i restriktivne mjere onemogućiti brzi gospodarski oporavak kakvo, se se ekonomisti ranije nadali.

- Nemam dobar osjećaj u vezi sadašnje situacije, ovako neće moći ići dalje - rekla je Merkel u razgovoru sa stranačkim kolegama u nedjelju navečer. Ustvrdila je da su pred nama 'vrlo, vrlo teški mjeseci'.

image
Berlin
Stefanie Loos/AFP

Češka i Poljska u raljama covida-19

Češka je jedna od europskih zemalja s najvećim porastom oboljelih od covida-19, stanje je sve dramatičnije u Poljskoj koju potresaju veliki prosvjedi protiv zakona o pobačaju, a Njemačka se suočava s eksponenijalnim rastom zaraze, javljaju u utorak agencije.

U Europi je broj umrlih prešao prag od 250.000 i pogoršava se širenje epidemije koronavirusa kojim je u svijetu zaraženo više od 43 milijuna 504.4484a ljudi, a umrlo je1.159.533 prema tabeli američke sveučilišne bolnice Johns Hopkins u utorak u podne.

Češka

U Češkoj je u ponedjeljak bilo 10.273 nova slučaja covida-10, a ta zemlja od 10,7 milijuna ljudi od sredine listopada redovito bilježi preko 10.000 novozaraženih u jednom danu, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. Cijeli prošli tjedan broj novih slučajeva je premašivao 12.000.

Češka također ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Europskoj uniji, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Do sada je u Češkoj od covida-19 umrlo 1365 ljudi. Sveukupno je od početka pandemije u Češkoj zabilježeno 268.370 slučaja zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Zbog velikog pritiska na bolnice, vlada se sprema uvesti policijski sat od 21 sat od srijede i skratiti radno vrijeme maloprodajnih trgovina. Restorani, barovi, sportska borilišta i kazališta već su zatvoreni.

Poljska

Poljski zdravstveni sustav pod velikim je pritiskom budući da broj novozaraženih i umrlih od covida-19 iz dana u dan niže nove rekorde, a vlada poziva da se masovni prosvjedi zbog prava na pobačaj obustave jer predstavljaju "golemi rizik" od razbuktavanja epidemije.

U utorak je u Poljskoj potvrđen novi rekord, 16.300 novih zaraženih covidom.

Premijer Mateusz Morawiecki upozorava da prosvjednici zanemaruju rizik od širenja zaraze, no nakon odluke Ustavnog suda kojom je pobačaj u Poljskoj gotovo pa potpuno zabranjen, masovni prosvjedi traju već pet dana za redom.

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da je na temelju ustava obavljanje abortusa u slučaju malformacija fetusa ilegalno. Malformacije fetusa bile su prošle godine razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj i ovom najnovijom odlukom je pobačaj postao gotovo nemoguć, što je izazvalo ne samo ogorčenje građana već i poticaj na akciju.

Kako bi suzbila pandemiju, vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće, naredila je zatvaranje teretana i bazena, restoranima ograničila radno vrijeme, a sveučilištima i srednjim školama predložila da se preusmjere na online nastavu.

Nikakvi prosvjedi na nacionalnoj razini nisu planirani za utorak, no incident je izbio u parlamentu kada su oporbeni zastupnici opkolili čelnika vladajuće stranke PiS Jaroslawa Kaczynskog noseći natpise s porukama "Ovo je rat", "Sramota", i "Ozakonite pobačaj". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:16