HEIKO MASS

NJEMAČKI MINISTAR POKUŠAVA SPASITI IRANSKI NUKLEARNI SPORAZUM Europa se trudi očuvati sporazum, no napetost između Teherana i Washingtona samo raste

 
Heiko Mass
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas doputovao je u nedjelju u Teheran kako bi razgovarao s predsjednikom Hasanom Rohanijem u sklopu europskih napora za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i smirivanja rastućih napetosti između SAD-a i Irana.

Oprezno zatopljenje u odnosima Teherana i Washingtona dogodilo se nakon što je Iran 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila o ograničavanju svojih nuklearnih aktivnosti. No, napetosti sa Sjedinjenim Državama ponovno su porasle otkako je 2018. predsjednik Doland Trump povukao Washington iz sporazuma i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Zapadnoeuropski potpisnici, uključujući Njemačku, žele spasiti nuklearni sporazum iako dijele Trumpovu zabrinutost zbog iranskog programa balističkih projektila i njegove uloge u sukobima na Bliskom istoku.

Njemačka, Francuska i Britanija smatraju da nuklearni sporazum ostaje najbolji način za ograničavanja iranskog obogaćivanja uranija.

Njemački diplomatski izvori potvrdili su da će se ministar Maas sastati sa svojim kolegom po dužnosti Mohamadom Džavadom Zarifom i predsjednikom Rohanijem u ponedjeljak.

Maas se na putu za Teheran ovog vikenda zaustavio u Iraku gdje je upozorio na opasnosti bilo kakvog sukoba s Iranom za cijeli Bliski istok, te kazao kako su Europljani uvjereni da vrijedi pokušati sačuvati nuklearni sporazum s Iranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2020 15:14