REPORT GOJKA DRLJAČE

Njemački ministar tražio od znanstvenika najgore scenarije kako bi strahom opravdao lockdown

Znanstvenici su isporučili obilje sugestija, uključivši prijedloge kako osigurati ‘strah i poslušnost populacije‘
Horst Seehofer i Angela Merkel
 Kay Nietfeld

Die Welt objavio je članak u kojem kako je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer angažirao znanstvenike kako bi podigli razinu straha od COVID-19 pandemije te tako kontrolirali stavove građana koji bi se mogli usprotiviti radikalnim epidemiološkim mjerama odnosno nametnutom lockdownu. Die Welt je teze iz članka temeljio na e-mail korespondenciji.

Intrigantna e-mail korespondencija datira iz ožujka i travnja 2020. godine kad je Njemačka bila u prvom lockdownu, a Seehofer je bio zabrinut zbog, prema njegovom mišljenju, mogućeg prebrzog otvaranja te je dao instrukcije državnom sekretaru Markusu Kerberu da kreira plan koji će omogućiti provedbu strogih epidemioloških mjera. Kerber je pak poslao e-mailove na adrese više znanstvenika na sveučilištima i istraživačkim institutima te ih je zamolio, između ostalog, da mu napišu najgore moguće scenarije kako bi imali „mentalnu i sistemsku“ kontrolu situacije te bi mogli mirno planirati „mjere preventivne i represivne prirode“.

image
Horst Seehofer
Michael Sohn/POOL/AFP

Znanstvenici su isporučili obilje sugestija, uključivši prijedloge kako osigurati „strah i poslušnost populacije“. Primjerice, kampanja je trebala uključiti slike ljudi koji umiru boreći se za dah jer nema dovoljno slobodnih jedinica intenzivne skrbi.

Znanstvenici su u korespondenciji međusobno pregovarali o tome kakvu smrtnost nakon zaraze SARS-CoV-2 virusom treba spominjati. Ozbiljni Robert Koch institut predložio je (visokih) 0,56 posto, dok je s istraživačkog RWI instituta stigao prijedlog kako treba govoriti o 1,2 posto. I jedna i druga brojka o smrtnosti nakon infekcije u Njemačkoj daleko je viša od stvarne. Njemački dužnosnici zaključili su kako je bolje prezentirati lošije nego bolje brojeve, ali su u konačnici ipak uključili oba podatka u strateški dokument. Za najgori scenarij uzeli su brojeve koje je predložio RWI. Poruka je bila: bez radikalnih mjera moglo bi se zaraziti 70 posto populacije te bi mrtve brojili u milijunima. Seehofer je to u prvom dijelu 2020. upozorio nekoliko puta. Njemačka je do danas zabilježila oko 62,5 tisuće smrti uzrokovane COVID-19 zarazom.

E-mail korespondencija između državnih dužnosnika i znanstvenika trebala je ostati tajnom, no, grupa njemačkih odvjetnika izborila je pristup te ih poslala Die Weltu.

Iako se radi o slučaju iz prvog vala pandemije, on ima težinu i u drugom valu jer je tzv. ZeroCovid pokret sve bolje organiziran te ima očigledan utjecaj na donosioce odluka. Temeljna ideja tog pokreta jest bez obzira na ekonomske i socijalne posljedice plasirati narativ koji će osigurati provođenje radikalnih epidemioloških mjera s ciljem potpune eliminacije SARS-CoV-2 virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 06:49