ERDOGAN GA NAZVAO DILETANTOM

NJEMAČKI MINISTAR U ANKARI Turski ministar gosta je uoči dolaska upozorio da ne smije dolaziti 'uzdignutog kažiprsta' i kako bi dijelio lekcije

Heiko Maas i Mehmet Cavusoglu
 via REUTERS

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas otputovao je unatoč negativnim signalima službene Ankare u subotu u posjet Turskoj, a cilj razgovora je postizanje trajnog primirja na sjeveru Sirije.

Tijekom kratkog razgovora s turskim ministrom vanjskih poslova Mehmetom Cavusogluom, Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) će, kako je priopćeno iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova uoči puta, pokušati dogovoriti održivo primirje na sjeveru Sirije.

Maas će, kako je nadalje priopćeno, također od domaćina tražiti pridržavanje međunarodnog prava u odnosu prema izbjeglicama i podršku međunarodnim naporima za postizanje primirja.

Njemački mediji Maasov posjet Ankari smatraju "kompliciranim". Turski državni vrh je posljednjih dana u nekoliko navrata žestoko kritizirao njemački stav glede turske ofenzive u sjevernoj Siriji.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan Maasa je nazvao "diletantom", a njemačku politiku "licemjerjem".

Turski ministar Cavusoglu je u jednom tvitu uoči Maasovog dolaska svog gosta na njemačkom upozorio da u Ankaru ne smije dolaziti "uzdignutog kažiprsta" i kako bi dijelio lekcije.

"Tko Turskoj pokušava dijeliti lekcije, taj mora računati s odgovarajućom reakcijom", napisao je Cavusoglu.

Maas će u Ankari predstaviti i prijedlog njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer (Kršćansko-demokratska unija CDU) za uvođenjem kontrolirane zaštitne zone na sjeveru Sirije koju bi kontrolirale postrojbe pod mandatom Ujedinjenih naroda.

No ovaj prijedlog je mlako prihvaćen na samitu NATO-a krajem tjedna, a sporan je i unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:38