VRLO OZBILJNA SITUACIJA

Njemački ministar zdravstva: koronavirus je postao 'svjetska pandemija'

Jens Spahn
 AFP

Njemačka vlada ocijenila je u srijedu da se svijet suočava s pandemijom koronavirusa i potvrdila da situaciju smatra "vrlo ozbiljnom" s obzirom da broj bolesnih ne prestaje rasti.

"Epidemija koronavirusa u Kini pretvorila se u svjetsku pandemiju", izjavio je ministar zdravstva Jens Spahn pred njemačkim parlamentom u Berlinu.

Suočen sa zdravstvenom krizom ministar je potvrdio spremnost vlade da "uspori i ograniči širenje koronavirusa u Njemačkoj i u regijama koje su njime pogođene".

On je opravdao otkazivanje nekih masovnih događaja, na kojima bi se okupile tisuće ljudi, poput međunarodnog salona turizma, koji se trebao održati u Berlinu od 4. do 8. ožujka.

"Bez sumnje je sigurnost građana važnija od gospodarskog interesa", kazao je Spahn.

Usporedno s porastom broja zaraženih koronavirusom koji su primljeni u bolnice, njemački ministar je, među ostalim, najavio mogućnost odlaganja nekih operacija koje nisu hitne.

"To će biti cilj idućih dana i tjedana", dodao je Spahn.

Njemačka je zabranila izvoz medicinskog zaštitnog materijala, posebice zaštitnih maski.

U zemlji je potvrđeno da ima 240 slučajeva zaraze koronavirusom i to u 15 od 16 saveznih pokrajina, pokazuju podaci koje je objavio Institut Robert Koch, savezna institucija za kontrolu bolesti.

Više od polovice slučajeva odnosi se na Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, čiji je ministar zdravstva najavio kupnju milijun zaštitnih maski za tamošnje medicinsko osoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:41