NEPRIHVATLJIVO

Njemački ministar zdravstva osmislio ekstremne restrikcije za necijepljene i pokrenuo javnu buru

Jens Spahn iznio je plan o ograničenju kretanja i isključenju necijepljenih građana iz restorana, teretana i drugih objekata
Jens Spahn
 Axel Schmidt/POOL/AFP

Nakon što je njemački ministar zdravstva Jens Spahn iznio plan o ograničenju kretanja i isključenju necijepljenih građana iz restorana, teretana i drugih objekata, suočio se s oštrim otporom koalicijskih partnera i oporbe.

Nekoliko članova Socijaldemokratske stranke (SPD) nazvalo je njegov prijedlog "neprihvatljivim" i tvrde da bi se takvim radikalnim potezom riskiralo "potkopavanje javnozdravstvene kampanje protiv širenja koronavirusa".

Spahnovo ministarstvo iznijelo je sporan plan uoči sastanka savezne vlade i čelnika 16 njemačkih pokrajina sljedećega tjedna. Ministar čvrsto vjeruje kako su ove "mjere" potrebne kako bi se kontrolirao četvrti val pandemije.

Stopa infekcije u Njemačkoj posljednjih mjesec dana u stalnom je porastu, a primjena cjepiva usporila se do te mjere da se do jeseni vjerojatno neće ostvariti cilj od 75% procijepljenoga stanovništva. Do četvrtka je nešto manje od 54% Nijemaca bilo potpuno cijepljeno, dok je 62% primilo barem jednu dozu, piše The Guardian.

- Primanje cjepiva je patriotski čin - ne štitite samo sebe, već i sve nas kao društvo - tvitao je Spahn.

Nadalje, ministar se zalaže za pristup prema kojemu bi samo oni koji su cijepljeni, testirani ili oporavljeni od virusa mogli večerati u restoranu, otići u teretanu ili kod frizera te sudjelovati u ostalim aktivnostima. U slučaju pogoršanja stope zaraze i ugroze zdravstvenog sustava, vlada bi zadržala pravo smanjiti pristup aktivnostima samo onima koji su cijepljeni ili su preboljeli covid, dakle ni negativan test ne bi bio "propusnica" za neophodne životne aktivnosti.

Spahn također želi da maske i dalje budu obavezne u javnim prostorima, uključujući i trgovine te prijevoz, a inzistira i na fizičkom distanciranju te provjetravanju radnih i školskih prostora barem do sljedećega proljeća.

- Od listopada bi se ljudima trebali naplaćivati antigenski ​​testovi koji su dosad bili besplatni - izjavio je.

- Za stvari poput putovanja javnim prijevozom, odlaska u gradsku vijećnicu ili posjeta bolnici, dovoljno je imati masku ili negativan test, ali za diskoteke, posjete stadionima ili odlazak u kazalište, to jest mjesta koja nisu vitalna za osnovne potrebe, ulazak je moguć samo onima koji su cijepljeni ili testirani - objasnio je ministar Spahn u jednom intervjuu.

- Ovakve prijetnje neće potaknuti ljude na cijepljenje. Umjesto toga, moramo ih uvjeriti da se cijepe - komentirala je Manuela Schwesig, čelnica sjeveroistočne pokrajine Mecklenburg - Zapadno Pomorje.

- Mislim da je pogrešno i pravno ništavno isključiti one koji nisu cijepljeni iz javnoga života - rekao je pak Andreas Bovenschulte, gradonačelnik Bremena.

- Oni koji nisu cijepljeni ili nisu oporavljeni od covida, trebali bi moći sudjelovati u normalnom društvenom životu, sve dok imaju negativan rezultat testa koji vrijedi za taj dan. Sve drugo predstavljalo bi nesrazmjerno ograničenje slobode - smatra Christian Lindner, čelnik Slobodne demokratske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46