DOBRE VIJESTI

Njemački ministar zdravstva: ‘Prošli smo vrh omikron vala zaraze, možemo opustiti mjere‘

To znači da je sada moguće "umjereno popuštanje" mjera, dodao je Lauterbach.

Karl Lauterbach

 Michele Tantussi

Veliki val infekcija omikron varijantom koronavirusa dosegnuo je svoj vrhunac u Njemačkoj i zemlja sada može početi relaksirati mjere kojima je odgovorila na pandemiju, kazao je u utorak njemački ministar zdravstva.

- Prošao je vrh vala zaraze omikronom, gotovo na isti dan kada sam to i predviđao prije mjesec dana - rekao je novi ministar zdravstva Karl Lauterbach u komentaru za list Bild.

To znači da je sada moguće "umjereno popuštanje" mjera, dodao je Lauterbach.

Njegov komentar dolazi uoči sutrašnjeg sastanka kancelara Olafa Scholza i šesnaest pokrajinskih premijera, na kojem će biti riječi o prijedlozima za ukidanje većine protuepidemioloških mjera, do čega će doći idućih tjedana.

"Mjere su bile na mjestu", rekao je Lauterbach o dosadašnjoj politici i mjerama protiv covida-19 u zemlji. "Ovo nam je omogućilo da značajno smanjimo broj smrtnih slučajeva i prošli smo kroz ovaj omikron val jako dobro u usporedbi s drugim zemljama."

Sedmodnevna incidencija u Njemačkoj pala je u utorak treći dan zaredom na 1.437,5, objavio je Institut Robert Koch, zadužen za kontrolu bolesti.

Lokalne zdravstvene vlasti objavile su da je u utorak bilo 159.217 novih slučajeva zaraze na dnevnoj razini.

Lauterbach, koji je socijaldemokrat, a ujedno i epidemiolog, prvotno je predviđao da bi broj dnevnih zaraza mogao dosegnuti 400.000 dnevno. Taj broj dnevnih zaraza nije dostignut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 12:25