SUSTAV SKYNEX

Njemački novac, talijanska pamet, švicarski materijal: Kako je nastalo ‘oružje ubojica‘ ruskih dronova

Osim što ruši dronove, Skynex ruši i uvriježene sheme. Primjerice, o švicarskoj neutralnosti...

Sustav Skynex

 Rheinmetall/Wikimedia/Creative Commons 4.0

Švicarske samohodne protuavionske topove kratkog dometa proizvodi Italija za njemački novac, pa njime Ukrajina ruši ruske dronove. Tako je, ukratko, na bazi švicarskoga Rheinmetallova Skyshielda, nastao Skynex, kako je prvi objavio SonntagsZeitung. Skynex na više načina ruši uvriježene sheme. Švicarska – poprilično naoružana, i po vojarnama, i po nastambama – samoj sebi zabranjuje prodavati oružje zaraćenim stranama, eda ne bi povrijedila svoju neutralnost.

Švicarci, naime, tvrde da ih neutralnost štiti od invazija, još od napoléonskih ratova, iako je važnije to što se zaraćenim stranama na njezinim granicama vazda isplatilo imati zajamčen sef na dohvat ruke. Švicarci pak znaju da je svaki propušten posao – izgubljen. Prema tome, projekt smije biti švicarski ako ga ne proizvode Švicarci u Švicarskoj i ako ga ne prodaju Švicarci iz Švicarske. Ostalo je prostor dosjetljivosti.

Njemački Rheinmetall – s neprekinutom poviješću proizvodnje oružja od kraja pretprošlog stoljeća – kupio je 1999 švicarsku tvrtku Oerlikon Contraves, čuvenu po svojim lakim dvadesetmilimetarskim protuavionskim topovima još od 1909, preimenovavši je 2009 u Rheinmetall Air Defence. Kupio je i Oerlikon Contraves Pyrotec, preimenovanu zatim u RWM Schweiz. Kupio je i RF Engines na engleskom otoku Wightu, što nije vezano s ovom temom.

Oerlikon je još 1952 na periferiji Rima osnovao filijalu Contraves Italia, sada Rheinmetall Italia. Tvrtka je specijalizirana za zračnu i svemirsku obranu, radarske i ine ciljne sustave itd. Eto, tu je – kako tvrde neovisni izvori – proizveden i Skynex, visokoautomatizirani samohodni protuzračni top kojim Ukrajina, također kažu, veoma djelotvorno skida ruske dronove.

Skyshield je – kako je navedeno u literaturi – sustav sastavljen od dva revolverska topa kalibra 35 mm s brzinom paljbe od 1000 metaka u minuti. Posjeduje sustav upravljanja paljbom sastavljen od senzorske jedinice i odvojenoga zapovjednog mjesta. Skyshield može koristiti do dva modula projektila zemlja-zrak s osam ćelija za proširenu sposobnost protuzračne obrane. Skyshield je projektiran za tradicionalne protuzračne uloge te za obranu od projektila. Lako ga je montirati na kamione ili ina prijevozna sredstva.

Sustav upravljanja paljbom (FCS) koristi X-pojasni radar za traženje i praćenje X-TAR-3D, te još jednu jedinicu za radarsko, televizijsko, odnosno lasersko precizno praćenje. Zapovjedno mjesto može biti postavljeno i do pola kilometra od jedinice za upravljanje paljbom (FCU), koristeći šifrirane radio-valove.

Sustav Skyshield može se umrežiti s drugim sustavima protuzračne obrane za širu i djelotvorniju zračnu pokrivenost, proširujući svoju ulogu od obrane neke točke do obrane područja. Možemo pretpostaviti da Skynex posjeduje sve te značajke, a možda i još neke. Za nedavnog posjeta Italiji ukrajinski premijer Denys Šmyhal‘ posjetio je i Rheinmetall Italia, očito ne samo kurtoazno.

Za razliku od pretežno rabljenih borbenih sustava odnosno sredstava, poslanih u Ukrajinu, Skynex je nov proizvod, ciljano financiran i projektiran te proizveden da posluži obrani Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:32