STROŽI NADZOR

Njemački parlament traži od policije učinkovitiju borbu protiv neonacista

Njemački parlamentarni zastupnici upozorili su da policija mora ozbiljnije shvatiti prijetnju neonacističkih organizacija, te ih striktnije nadzirati i učinkovitije se boriti protiv njih.

Upozorenje dolazi u vrijeme suđenja neonacističkoj skupini koja je masovno ubijala pripadnike turske etničke skupine, a posebno izvješće zaključilo je da su sigurnosne agencije počinile velike pogreške koje su omogućile da se ubojstva dogode.

Izvješće, među ostalim, traži od njemačkog sigurnosnog sektora da razmjenjuje međusobno obavještajne informacije o aktivnostima neonacista, da poboljša obuku svojih kadrova upravo za te zahtjevne zadaće, te da uključi u protunacisitičke djelatnosti veči broj pripadnika etničkih manjina.

Izvješće iza kojeg stoji višestranačko povjerenstvo predano je čelniku Bundestaga Norbertu Lammeru.

U njemu je navedeno 47 preporuka koje bi trebale pomoći da se pogršeke više ne ponoove. Čelnik povjerenstva Sebastian Edathy iz Njemačkih socijaldemokrata (SPD) izjavio je kako izvješće treba pomoći da se "opasnost potcjenjivanja neonacista više nikada ne ponovi".

Trenutačno se u Muenchenu sudi Beati Zshaepe, pripadnici Nacionalsocijalističkog podzemlja koje je odgovorno za ubojstvo najmanje desetoro ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:20