DRUGI POSJET

Njemački parlamentarci stigli na Tajvan: ‘Prijetnje Kine nas ne sprječavaju‘

Delegaciju predvodi član Liberalne stranke Peter Heidt, a dočekao ju je zamjenik ministra vanjskih poslova Ming-Yen Tsai

Peter Heidt

 Jorg Carstensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Šestero zastupnika njemačkog Bundestaga stiglo je u nedjelju na Tajvan, što je drugi posjet njemačke parlamentarne delegacije ovog mjeseca, uslijed rasta regionalnih tenzija.

Delegaciju predvodi član Liberalne stranke Peter Heidt, na otoku u Južnom kineskom moru boravit će do srijede, a dočekao ju je zamjenik ministra vanjskih poslova Ming-Yen Tsai.

Vladajuća koalicija, koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali, obvezala se da će ‘‘pružati podršku demokratskim zemljama‘‘, poručio je Heidt, dodavši da su odnosi Tajvana i Kine najveći izazov u tom dijelu svijeta, s obzirom da je Kina ‘‘spremna upotrijebiti silu, ako je potrebno, ne bi li anektirala Tajvan.‘‘

‘‘Prijetnje koje odašilje Kina ne bi nas trebale spriječiti da dođemo na Tajvan i podržimo ga kao državu s kojom dijelimo vrijednosti poput slobode i demokracije‘‘, izjavio je Heidt.

Tajvan od 1949.godine ima svoju, neovisnu, vladu. Međutim, ako se pita Peking, Tajvan je dio Narodne republike Kine, stoga se najmnogoljudnija svijetska zemlja protivi bilo kakvim službenim kontaktima između Tajvana i drugih država.

Ranije ovog mjeseca, Tajvan je već posjetila grupa njemačkih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:42