PREDOMISLIO SE

Njemački predsjednik izrazio žaljenje zbog svoje podrške Putinu i plinovodu Sjeverni tok 2

Kritičari su na društvenim mrežama objavljivali fotografije na kojima Steinmeier grli ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

 Odd Andersen/AFP

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji je dugo vremena zagovarao približavanje Zapada Rusiji, izrazio je žaljenje zbog svog stava rekavši da je i njegova dugogodišnja potpora plinovodu Sjeverni tok 2 bila velika pogreška.

Steinmeier, socijaldemokrat koji je prije obnašanja predsjedničke dužnosti bio ministar vanjskih poslova, za vrijeme kancelarke Angele Merkel, rekao je da zbog ruske invazije na Ukrajinu on i svi ostali moraju podvući crtu i iskreno priznati svoje pogreške.

“Moja privrženost Sjevernom toku 2 očito je bila pogreška”, rekao je Steinmeier. Sada otkazani plinovod Sjeverni tok 2 mnogi su kritizirali tvrdeći da će oslabiti Ukrajinu njenim isključivanjem iz energetskog biznisa.

“Držali smo se poveznice u koju ni Rusija više nije vjerovala i na koju su nas ostali partneri upozoravali”, dodao je.

Steinmeier je bio istaknuti član Socijaldemokratske stranke na čelu s bivšim kancelarom Gerhardom Schroederom.

"Nisam vjerovao u to da će Vladimir Putin pristati na potpunu ekonomsku, političku i moralnu propast svoje zemlje u ime svog imperijalnog ludila. U tome sam pogriješio kao i svi ostali", dodao je

Kritičari na društvenim mrežama u više su navrata objavljivali fotografije na kojima Steinmeier grli ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

U svojim je kritikama bio vrlo otvoren i ukrajinski veleposlanik Andrij Melnik.

Kada je Steinmeier organizirao “koncert solidarnosti” za Ukrajinu, Melnik je na Twitteru sarkastično napisao kako se čini da su jedini solisti Rusi.

“To je uvreda. Oprosti, ali ne dolazim”, napisao je Melnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 04:19