EU TRAŽI POMOĆ KINE

Njemački predsjednik Xi Jinpingu: ‘Iskoristi svoj utjecaj na Putina kako bi okončao rat u Ukrajini‘

U razgovoru, koji je trajao "60 minuta", bilo je riječi i o bilateralnim odnosima te o "aktualnoj situaciji u Kini u vezi covida"

 Xi Jinping i Olaf Scholz

 Kay Nietfeld/Afp

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier zatražio je u utorak u telefonskom razgovoru od kineskog predsjednika Xi Jinpinga da "iskoristi svoj utjecaj" na ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi "okončao" rat u Ukrajini, priopćio je ured njemačkog predsjednika.

"Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier telefonirao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu... Predsjednik je istaknuo zajednički interes Kine i Europe da se okonča rat. Zatražio je od Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju i da utječe u tom smislu na Putina", navodi se u priopćenju.

U razgovoru, koji je trajao "60 minuta", bilo je riječi i o bilateralnim odnosima te o "aktualnoj situaciji u Kini u vezi covida".

Od početka rata u Ukrajini, Zapad pokušava izvršiti pritisak na Kinu koju kritizira zbog njezine bliskosti s Moskvom.

Tijekom nedavnog posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Kini, Xi Jinping je službeno izrazio svoje protivljenje nuklearnoj eskalaciji rata u Ukrajini.

Steinmeier je "zahvalio kineskom predsjedniku na jasnom odbacivanju nuklearnih prijetnji iz Rusije", navodi se u priopćenju.

Unatoč napetim odnosima s Pekingom u zadnje dvije godine, EU traži potporu kineskog čelnika u cilju okončanja rata u Ukrajini.

Scholz je početkom studenoga bio prvi čelnik skupine G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije covida-19.

Posjet je izazvao mnogobrojne kritike, ali Scholz brani potrebu dijaloga s Pekingom.

Telefonski razgovor između njemačkog predsjednika i njegova kineskog kolege u utorak održan je u povodu pete godišnjice bilateralnih odnosa Njemačke i Kine, precizira Berlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:01