VEĆINOM GLASOVA

Njemački socijaldemokrati odobrili koaliciju s liberalima i zelenima: Zemlji ćemo dati novi zamah

Novoj vladi mogla bi za rukom poći ‘temeljna društvena reforma‘, rekao je vjerojatni budući njemački kancelar Olaf Scholz

Olaf Scholz 

 HANNIBAL HANSCHKE/POOL/AFP

Pripadnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) velikom većinom glasova u subotu su odobrili ulazak SPD-a u koalicijsku vladu sa strankom Zeleni i Liberalno-demokratskom strankom (FDP).

"Pred nama je sad šansa da zemlji damo novi zamah. Nova vlada će skrbiti za napredak u trenutku u kojem bi bilo opasno kad ne bismo postupili tako", rekao je vjerojatni budući njemački kancelar Olaf Scholz na izvanrednom stranačkom kongresu koji je zbog pandemijskih uvjeta održan najvećim dijelom virtualno.

Za koalicijski ugovor glasalo je 98,8 posto poslanika na kongresu. Za je glasalo 598 poslanika, a sedam protiv ugovora sa zelenima i liberalima.

Scholz je u svom govoru, koji je prethodio glasanju, rekao kako bi novoj vladi, koja se zbog boja stranaka naziva i semafor-koalicija, mogla za rukom poći "temeljna društvena reforma" kakva je za rukom pošla vladama 1969. i 1998.

Godine 1969. na vlast je došla socijaldemokratsko-liberalna vlada na čelu s kancelarom Willyjem Brandtom, a 1998. socijaldemokratsko-zelena vlada na čelu s Gerhardom Schröder​om.

"SPD, Zeleni i FDP su, za razliku od Unije CDU/CSU, stranke napretka", rekao je Scholz koji je u dosadašnjoj demokršćansko-socijaldemokratskoj stranci Angele Merkel obnašao funkciju ministra financija i vicekancelara.

Scholz je istaknuo i važne elemente koje sadrži novi koalicijski ugovor poput povišenja minimalne satnice i pojačanu stanogradnju iza čega, kako je rekao, "stoji SPD".

FDP o koalicijskom ugovoru odlučuje na izvanrednom kongresu u nedjelju, a Zeleni do ponedjeljka provode ispitivanja stranačke baze.

Ako i ove stranke daju zeleno svjetlo koalicijskom ugovoru, on bi mogao biti potpisan u utorak, a u srijedu bi Olaf Scholz na čelu nove vlade u Bundestagu mogao biti izabran za novog njemačkog kancelara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2022 14:03