ČETIRI ŽENE

Njemački socijaldemokrati predstavili ministre u budućoj koalicijskoj vladi, ide im ministarstvo zdravstva

‘Ova podjela odgovara društvu u kojem živimo i prema tomu žene moraju preuzeti pola vlasti‘, rekao je Olaf Scholz

Olaf Scholz, Karl Lauterbach i Nancy Faeser

 Odd Andersen/AFP

Kao posljednja od tri stranke nove koalicijske vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) u ponedjeljak je predstavila svoj ministre u budućoj njemačkoj vladi.

Za novog ministra zdravstva izabran je dosadašnji socijaldemokratski stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach, poznati virolog, koji se i do sada isticao čestim medijskim nastupima tijekom pandemije.

Lauterbach je izjavio kako mu je cilj ministarstvo zdravstva još bolje pripremiti za borbu protiv pandemije koronavirusa.

"Primarni cilj je smanjenje broja novozaraženih kako bi mogli mirno proslaviti Božić i nesmetano putovati", rekao je Lauterbach nakon objavljivanja vijesti o njegovom imenovanju ministrom zdravstva.

Kako je nadalje priopćeno u sjedištu SPD-a u Berlinu, ministarstvo unutarnjih poslova preuzet će Nancy Faeser, relativno nepoznata socijaldemokratska političarka iz savezne pokrajine Hessen. To je prva žena u povijesti Njemačke koja preuzima ovo ministarstvo.

Ona je najavila da će težište rada njezinog ministarstva biti usredotočeno na borbu protiv desnog ekstremizma.

Dosadašnja ministrica pravosuđa Christine Lambrecht preuzima ministarstvo obrane. Najavila je da će nastaviti s reformom Bundeswehra te da će misije njemačke vojske u inozemstvu biti češće podložne evaluacijama nego što je to do sada bio slučaj.

Ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj preuzima dosadašnja ministrica za zaštitu okoliša Svenja Schulze, a Hubertus Heil ostaje na dužnosti ministra rada i socijalnih pitanja.

Novoformirano ministarstvo gradnje, resor koji se do sada nalazio u sklopu ministarstva unutarnjih poslova, preuzima potpredsjednica SPD-a Klara Geywitz.

Budući kancelar Olaf Scholz formiranje novog ministarstva obrazložio je jednim od glavnih ciljeva nove vlade, a to je gradnja dodatnih 400.000 stanova.

Scholz, koji bi u srijedu u Bundestagu trebao biti izabran za novog njemačkog kancelara, postavio je na mjesto ministra u kancelarskom uredu svog prisnog suradnika Wolfganga Schmidta.

Također je istaknuo kako je ispravno što je SPD na ministarske pozicije postavio četiri žene i tri muškarca, dok on sam preuzima funkciju predsjednika vlade.

"Ova podjela odgovara društvu u kojem živimo i prema tomu žene moraju preuzeti pola vlasti", rekao je Scholz.

Ostale stranke buduće vladajuće koalicije, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) predstavili su još prošli tjedan svoje ministre.

Zeleni su preuzeli vodstvo nad ministarstvom vanjskih poslova, poljoprivrede, gospodarstva i zaštite klime, obitelji te zaštite okoliša.

FDP-u je pripalo ministarstvo financija, prometa, pravosuđa te obrazovanja i znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:38