BURA SE NE SMIRUJE

Njemački SPD nezadovoljan je planom koji želi Christian Schmidt

Prijedlog visokog predstavnika bio bi korak unatrag za BiH u prevladavanju etničke podjele, tvrdi zastupnik SPD-a

Christian Schmidt

 Frank Hoermann/sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), nastavio je kritike na račun mogućih izmjena izbornog zakona BiH koje bi nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, najavivši kako će tome pružiti "snažan otpor".

"Najopasnije je uvođenje praga od 3 posto jer manjinski narodi u određenim županijama neće imati predstavnike u Domu naroda F BiH", rekao je Izetbegović. Dodao je kako bi odredba po kojoj bi se zastupnici iz sva tri naroda birali samo iz onih županija u kojima živi više od 3 posto pripadnika svakog naroda pogodovala samo HDZ-u BiH da dominira procesom odlučivanja. Uz to bi se, tvrdi Izetbegović, povećali i izgledi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da kontrolira srpski klub zastupnika u Domu naroda čime bi se Bošnjacima "napravila kliješta".

Dietmar Köster, zastupnik njemačkog SPD-a u Europskom parlamentu, nije zadovoljan Schmidtovim prijedlogom. Smatra da visoki predstavnik želi provesti izbornu reformu čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji. "Prema prijedlogu, predstavnici etničke skupine koja čini manje od 3 posto stanovništva u kantonu više se ne bi smjeli kandidirati za Dom naroda F BiH. Ne samo da je to vrlo kontroverzno s pravne točke gledišta, nego bi politički značilo veliki korak unatrag za BiH u prevladavanju etničke podjele", objavio je na Facebooku.

Schmidt je član bavarske Kršćansko-socijalne unije, a SPD je, uz protivljenje dijela zastupnika među kojima je bio i Josip Juratović, uspio progurati deklaraciju u njemačkom parlamentu koja nije navela bošnjačke lidere među odgovornima za teškoće u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:09