HRABAR POTEZ

Njemački vatrogasac pomaže na bojišnici u Harkivu iako je na plaćenom dopustu

"Osjećao sam se nekako krivim ležeći na plaži na Tajlandu dok se ovako nešto događa"

Ilustracija

 Miguel Medina/Afp

Bila je noć kad je vatrogasna brigada u gradu Harkivu na sjeveroistoku Ukrajine pozvana na mjesto najnovijeg ruskog raketnog udara.

Pogođena je škola. Nitko nije ozlijeđen, ali zgrada je djelomično uništena i bukti veliki požar. U vatrogasnom vozilu koje juri prema zapaljenoj zgradi je i Nils Thal, profesionalni vatrogasac iz Njemačke.

Zajedno s ukrajinskim vatrogascima pokušava ugasiti požar i pretražuje ruševine u slučaju da je netko ostao zarobljen pod njima.

"Osjećao sam se nekako krivim ležeći na plaži na Tajlandu dok se ovako nešto događa. I zato sam odlučio doći ovdje", rekao je Thal Reutersu kad se vratio u vatrogasnu postaju.

Thal, koji je na plaćenom dopustu a inače živi i radi u svom rodnom gradu Nürnbergu, rekao je da je otac u početku radio pritisak na njega da ne ide.

"U početku je moj otac govorio ‘Nemoj to raditi. Samo ostani u Poljskoj ili vozi kamion ili bilo što ili brini se za izbjeglice, na primjer‘", rekao je.

Ali Thal je rekao da je odlučio ići tamo gdje je njegova pomoć najpotrebnija - na bojišnicu. Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, bio je izložen teškim napadima od početka ruske invazije 24. veljače. Stotine civila su ubijene, a mnogi su ranjeni.

Rusija negira gađanje civila u, kako je naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine. Ukrajina kaže da je Rusija pokrenula neopravdani agresorski rat s ciljem zauzimanja dijelova teritorija.

Thal je rekao da će nakon što mu završi odmor zatražiti neplaćeni dopust kako bi se vratio u Ukrajinu.

"Ako želite živjeti u civiliziranom svijetu, moramo nešto učiniti, to je to. I nekako sam ponosan što ostajem na pravoj strani povijesti ovdje", rekao je Thal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:29