ISTRAŽIVANJE ZNANSTVENIKA

'NJEMAČKI WUHAN' PRETVORILI U GOLEMI LABORATORIJ 'Gotovo 15 posto stanovništva stvorilo je imunitet, a posebno je zanimljiv podatak mortaliteta'

 
Karneval u Heinsbergu
 Juergen Ritterbach / Alamy / Alamy / Profimedia

“Njemački Wuhan”, grad Heinsberg na granici s Nizozemskom, bio je jedno od prvih žarišta zaraze korona virusom.

Razlog: Nijemci vole karneval pa su ga u Heinsbergu imali i ove godine, 15. veljače. I nakon toga su odmah imali i masovnu zarazu, pravu epidemiju. Koja je kasnije postala pandemija. Zabilježili su 1281 potvrđenu infekciju i 34 preminule osobe na 250.000 stanovnika. Nešto više od 550 oboljelih se oporavilo.

Kako je zaraza u Heinsbergu bila neka dva i po tjedna ispred širenja virusa u Njemačkoj, znanstvenici su odmah krenuli u opsežno istraživanje “Heinsberg Protokoll” koje je za cilj imalo istražiti razvoj virusa u toj zajednici kako bi se iz toga moglo izvući zaključke koji se zatim mogu prenijeti na cijelu državu. Pod lupom se našao kvart Gangelt s 12529 stanovnika. Istraživanju je podvrgnuto 1000 stanovnika iz 400 kućanstava koji su odgovarali na upitnik i bili testirani na prisutnost antitijela (IgG, IgA).

U četvrtak ujutro su objavljeni prvi rezultati ovog istraživanja koji se odnose na ukupno 500 ispitanika. Evo nekih od interesantnijih zaključaka:

  • otkriveno je da je 14% pozitivnih na virus razvilo imunitet
  • oko 2% je zaraženo trenutno
  • 15% je razina infekcije (sadašnje i one koje su već završile)
  • mortalitet je 0,37%

Ova posljednja informacija izuzetno važna jer je mortalitet u Njemačkoj u ovom trenutku 1,98% (prema izračunu John Hopkins University), što je pet puta više.

Osim toga, istraživanje je potvrdilo da je 15% stanovništva u Gangeltu stvorilo imunitet i da taj proces traje te da se potvrđuje teza o “imunitetu krda”: zaraza prestaje kada dovoljan broj ljudi stekne imunitet. Upravo tih 15% dovodi do toga da se zaraza sporije širi.

“Pridržavajući se striktnih higijenskih mjera, može se očekivati da će se smanjiti koncentracija virusa do te razine da bi, u slučaju da se osoba zarazi, to dovelo do bitno slabijeg intenziteta bolesti uz simultano razvijanje imuniteta”, stoji u preliminarnim zaključcima stručnjaka. Što bi sve trebalo dovesti do smanjenja broja umrlih. Ali, stručnjaci naglašavaju da se moraju izbjegavati velika javna okupljanja.

Istraživanje preporučuje strategiju Njemačke udruge za bolničku higijenu (DGKH) koja se provodi u četiri faze:

  1. Društvena karantena s ciljem obuzdavanja i usporavanja pandemije te izbjegavanje preopterećenja kritičnih struktura opskrbe, posebno sustava zdravstvene zaštite
  2. Početak ukidanja karantene uz simultano osiguravanje higijenskih uvjeta i ponašanja
  3. Ukidanje karantene uz održavanje higijenskog okruženja
  4. Stanje javnog života kao prije pandemije Covid-19
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:16