GOSPODARSKA PROGNOZA

Njemačko gospodarstvo pretrpjelo veliku štetu od početka pandemije: Hoće li se oporaviti?

Ekonomisti s IW-a kod potrošača primjećuju i ‘promjenu ponašanja‘...

Ilustracija

 Jochen Tack/Alamy/Profimedia

Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Koelna u nedjelju.

"Od početka pandemije njemačko gospodarstvo je izgubilo 350 milijardi eura dodane vrijednosti, najvećim dijelom zbog drastično smanjene privatne potrošnje“, stoji u izvješću IW-a a kako prenose njemački mediji.

Kako se nadalje navodi o prognozi, čak i ako BDP krajem 2022. dosegne pretpandemijsku razinu, ostaje "ogromna razlika“ u usporedbi s pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo.

"Praznina nastala smanjivanjem dodane vrijednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svjedočili snažnom gospodarskom rastu“, stoji u izvješću IW-a.

No kako Njemačka novinska agencija (dpa) saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu računa s gospodarskim rastom od svega 3,6 posto. Prethodna vlada je još u rujnu polazila od stope gospodarskog rasta od 4,1 za 2022.

Godine 2021. je zabilježen gospodarski rast od 2,7 posto nakon što je 2020. smanjen za 4,6 posto.

Prema proračunima IW-a u posljednje dvije godine pandemija je zbog mjera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, prouzročila smanjenu privatnu potrošnju od 270 milijardi eura.

Ekonomisti s IW-a kod potrošača primjećuju i "promjenu ponašanja“.

"Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u kina i restorane čak i kada je to ponovno bilo moguće. Novac je umjesto toga završavao na štednji“, kaže autor analize IW-a Michael Groemling.

Tzv. Gospodarski mudraci, gremij predstavnika vodećih njemačkih ekonomskih instituta, procjenjuju da bi nakon normalizacije situacije s protokom roba moglo doći do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji što bi moglo pozitivno djelovati na brzi oporavak gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:51