POSLJEDICE COVIDA

Njemačko gospodarstvo punom se parom oporavlja od koronakrize: ‘No, svejedno postoje problemi...‘

Aktivnosti su blago oslabile u pojedinim granama industrije, a taj će se trend vjerojatno nastaviti i u idućim mjesecima
Njemačka kancelarka Angela Merkel
 Annegret Hilse/AFP

Njemačko gospodarstvo punom se parom oporavlja od koronakrize, izvijestilo je u srijedu ministarstvo gospodarstva, naglasivši da su izgledi za industriju i dalje pozitivni, unatoč problemima u opskrbi repromaterijalima.

Aktivnosti su blago oslabile u pojedinim granama industrije, a taj će se trend vjerojatno nastaviti i u idućim mjesecima, procjenjuje ministarstvo, odsjećajući da se problemi u nabavi repromaterijala sada očituju i u padu proizvodnje, posebno u automobilskoj industriji.

Izvor problema nije slaba potražnja, već ponuda, naglašavaju u ministarstvu, ukazujući na skok inozemne potražnje u proteklim mjesecima i na kontinuirano snažnu domaću potražnju.

"Uska grla u opskrbi intermedijarnim proizvodima... prigušuju (rast), ali ne narušavaju temeljnu pozitivnu dinamiku gospodarstva u cjelini", napominju u mjesečnom izvješću o stanju u gospodarstvu.

Ističu i oporavak uslužnog sektora i procjenjuju da će gospodarstvo, nakon pada u prva tri mjeseca, vjerojatno ponovo "osjetnije" porasti u drugom tromjesečju.

U drugoj polovini godine rast bi trebao dodatno ubrzati, dodaju, upozoravajući ipak na neizvjesnost koju stvara pojava novih mutacija koronavirusa i njihov potencijalni utjecaj na gospodarske aktivnosti.

Inflacija bi po njima trebala porasti na tri posto u drugoj polovini godine ili čak premašiti tu razinu, zbog niske poredbene osnovice u prošloj godini kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a u sklopu paketa poticaja gospodarstvu u koronakrizi.

U 2022. trebala bi znatno oslabiti, procjenjuju u ministarstvu.

Uvjetni optimizam u maloprodaji

Potrošnja kućanstava bila je važan oslonac gospodarstvu prije koronakrize kada su građani zbog mjera zatvaranja manje trošili, nabavljajući uglavnom osnovne potrepštine.

Ove bi se godine promet u maloprodaji trebao povećati za 1,5 posto, pod pretpostavkom da vlada ponovo ne uvede mjere suzbijanja pandemije, koje bi pogodile sklonost potrošača kupnji i zatvorile trgovine, istaknula je u srijedu udruga maloprodajnih tvrtki HDE.

Internetska prodaja doživjela je procvat u pandemiji, a ove bi godine promet trebao porasti za petinu i premašiti 87 milijardi eura, procjenjuju u HDE-u, povisivši dosadašnju procjenu rasta za tri postotna boda.

Navode da je u prvoj polovini ove godine tri četvrtine njemačkih maloprodajnih kompanija zabilježilo pad prihoda zbog zatvaranja trgovina koje nisu ocijenjene ključnima za opskrbu u prva četiri mjeseca.

"Kriza još nije gotova, stanje je još uvijek vrlo teško za mnoge trgovce na malo", rekao je direktor HDE-a Stefan Genth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 23:28