DO NEDAVNO NEZAMISLIVO

Njemačko zeleno svjetlo ugljenu! Kreće reaktivacija starog energetskog stroja, izdaju se hitne dozvole: ‘To je nužno zlo‘

U međuvremenu, njemački Zeleni odbacili su prijedlog o produljenju roka rada nuklearnih elektrana

Elektrana na ugljen u Donjoj Saskoj

 Ramon Van Flymen/Afp/Profimedia/Ramon Van Flymen/Afp/Profimedia

Elektrana na ugljen u Donjoj Saskoj, koja je donedavno bila zatvorena, postala je prva te vrste koja je ponovno započela s radom u Njemačkom. Do samo par mjeseci taj scenarij doimao se gotovo nemogućim, pogotovo ako znamo da je ova odluka došla iz stranke Zelenih, piše Guardian.

Postrojenje koje je u vlasništvu češke energetske tvrtke EGH, dobilo je tako hitnu dozvolu za rad do travnja sljedeće godine, sve kako bi se u najvećem europskom gospodarstvu povećala proizvodnja energije.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, vicekancelar iz stranke Zelenih, ovaj je potez opisao kao nužno zlo, budući da je priznao da to znači značajno nazadovanje njemačkih planova da se uhvati u koštac s klimatskom krizom.

U međuvremenu, njemački Zeleni odbacili su prijedlog o produljenju roka rada nuklearnih elektrana, koje namjeravaju zatvoriti do kraja godine.

Ricarda Lang, čelnica Zelenih, stranke koja je u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima i liberalnim FDP-om, rekla je da se takav potez neće dogoditi sve dok je njezina stranka u vladi.

image

Ricarda Lang

Presscov/Ddp Usa/Profimedia/Presscov/Ddp Usa/Profimedia

Odbacila je prijedlog ministra financija iz FDP-a Christiana Lindnera da, ako bude potrebno, tri nuklearne elektrane budu otvorene do 2024. godine.

Podsjetimo, Njemačka se uglavnom oslanja na ruski plin, a opskrba kroz njezin najveći plinovod, Sjeverni tok 1 preko Baltičkog mora, trenutno je na oko 20% od prijašnjih razina, što se naširoko tumači kao osvetnički potez Moskve zbog sankcija uvedenih kao rezultat invazije na Ukrajinu.

U Njemačkoj su već uvedena ograničenja na grijanja javnih zgrada, uključujući bazene i gradske vijećnice, a od tvrtki je zatraženo da poslodavcima dopuste da rade od kuće što je više moguće kako bi se izbjeglo grijanje velikih uredskih zgrada.

NE nuklearnoj energiji

Nakon nuklearne nesreće u Fukushimi, vlada Angele Merkel obvezala se da će Njemačka zauvijek odustati od nuklearne energije. Ponovno uključivanje nuklearnih elektrana značilo bi nove godine ulaganja, a nedostaje potrebne opreme, znanja i ljudskih resursa.

Lang je u opširnom intervjuu za Die Zeit rekla da u Njemačkoj za nuklearnu energiju nema budućnosti.

- Ono što Christian Lindner zapravo predlaže jest ponovno pokretanje industrije nuklearne energije. A to se neće dogoditi, barem ne dok mi odlučujemo - rekla je Lang.

Požalila se na "nedostatak ozbiljnosti" u raspravi koja već traje tjednima.

- Nuklearna energija je vrlo rizična tehnologija - dodala je Lang, istodobno priznajući da su mnogi Nijemci zabrinuti zbog smanjenja isporuka plina iz Rusije.

Rekla je i da bi nuklearna energija samo u maloj mjeri mogla zamijeniti nedostatak plina. Tri nuklearne elektrane, koje i dalje rade, zadovoljavaju oko 6% njemačkih potreba za električnom energijom, a dio te energije se izvozi i u Francusku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:14