UGROŽENE OPERACIJE

Njemačku trese špijunski skandal, Rusi u vrhu obavještajne službe: ‘Računajte na nasilje!‘

Agent BND-a, njemački državljanin Carsten L., osumnjičen je za veleizdaju, za što mu prijeti zatvorska kazna od pet godina do doživotnog zatvora

Olaf Scholz, sjedište BND-a u Njemačkoj

 /Afp/ Profimedia

Nakon uhićenja agenta njemačke Savezne obavještajne službe BND pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju njemački ministar pravosuđa pohvalio je istražitelje za važan udar protiv ruske špijunaže. To pokazuje koliko moramo biti na oprezu, istaknuo je ministar pravosuđa Marco Buschmann. To bi mogao biti jedan od najvećih slučajeva špijunaže u povijesti BND-a, piše Spiegel.

Ako se potvrde sumnje, to će značiti da je BND u svojim redovima imao dvostrukog agenta, i to baš u vrijeme kad Rusija u Europi vodi agresorski rat. Die Welt, pak, piše da bi moglo biti i drugih slučajeva.

Njemački mediji objavili su samo da je riječ o Carstenu L., osumnjičenom da je ove godine ruskoj obavještajnoj službi prenio informacije do kojih je došao tijekom svog rada, kako javlja njemačka javna televizija ARD. O čemu se točno radi, spada u državnu tajnu, ističu iz Ureda glavnog državnog odvjetnika koji je u četvrtak objavio vijest o uhićenju agenta BND-a pod sumnjom da je odavao informacije Rusima.

Zbog istraga koje su u tijeku BND neće do daljnjega javno komentirati detalje slučaja, izjavio je šef BND-a Bruno Kahl.

Suzdržanost i diskrecija vrlo su važne u ovom konkretnom slučaju, poručuje šef njemačke obavještajne službe, jer je Rusija igrač "s čijom beskrupuloznošću i spremnošću na nasilje moramo računati". Moguće je da su njemački obavještajci zabrinuti zbog mogućih opasnosti za kontakte i doušnike njemačke tajne službe u Rusiji koje je mogao odati osumnjičeni špijun u redovima BND-a.

Kahl je naglasio da svaki javno objavljeni detalj istrage znači prednost za protivnika spremnog da naudi Njemačkoj.

Svatko tko ima bilo kakve veze s Rusijom zna da se lako eliminiraju ljudi koji bi mogli nešto otkriti, izjavila je predsjednica Odbora za obranu u Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann, također pozivajući medije da ne objavljuju detalje slučaja.

Dobra je vijest da svatko tko špijunira za Rusiju mora biti svjestan da će biti otkriven, poručila je zastupnica FDP-a.

Prijeti mu doživotni zatvor

Agent BND-a, njemački državljanin Carsten L., osumnjičen je za veleizdaju, za što mu prijeti zatvorska kazna od pet godina do doživotnog zatvora. U četvrtak je Državno odvjetništvo objavilo da su pretražili dom i radno mjesto uhićenog te još jedne osobe.

Prema navodima BND-a, pretražena su dva objekta obavještajne službe.

Spiegel piše da je Carsten L. uhićen još u srijedu navečer u Berlinu. Navodno je proslijedio vrlo osjetljive informacije ruskoj tajnoj službi. Prema Spiegelovim informacijama, kancelar Olaf Scholz je prije nekoliko tjedana obaviješten da je BND osumnjičen za špijunažu.

Istragu vode BND i Državno odvjetništvo. Predsjednik BND-a Bruno Kahl rekao je da obavještajna agencija blisko i s povjerenjem surađuje s tužiteljstvom kako bi temeljito razjasnili slučaj. Nakon što je BND u sklopu svoga obavještajnog rada postao svjestan moguće izdaje u vlastitim redovima, odmah su pokrenuli "opsežne interne istrage". Kada je interna istraga potvrdila sumnje, uključili su Državno odvjetništvo.

Uspjeh istraga ovisi o tome da što je moguće manje detalja postane javno poznato sve dok glavni državni odvjetnik ne završi posao, ističu u BND-u i mole medije za razumijevanje.

Njemačke tajne službe već neko vrijeme upozoravaju na sve veće ruske špijunske aktivnosti, podsjeća Tagesspiegel. U listopadu su šef BND-a Kahl i šef Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka (BfV) Thomas Haldenwang upozorili Bundestag na sve veće špijunske aktivnosti Rusije.

"Alarmantna brutalizacija" ruskih špijunskih aktivnosti uočava se već neko vrijeme, rekao je tada Haldenwang.

Posljednjih su godina u Njemačkoj više puta razotkriveni ruski špijuni. U studenome je sud u Düsseldorfu osudio pričuvnog potpukovnika na godinu i devet mjeseci uvjetno jer je bio u kontaktu sa zaposlenicima ruske vojne obavještajne službe GRU i slao im podatke o njemačkim rezervistima. Sud u Münchenu je osudio znanstvenika sa Sveučilišta u Augsburgu na godinu dana uvjetno. On je podatke o europskom raketnom sustavu Ariane proslijedio djelatniku ruske vanjske obavještajne službe SVR.

U travnju, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Njemačka je protjerala 40 špijuna Kremlja koje je razotkrio BfV. No, ovaj je slučaj puno ozbiljniji jer je, ako se potvrdi sumnja, riječ o tome da su se ruske obavještajne službe infiltrirale u sam BND.

Ruske špijunske akcije

Unutar BND-a dvostruki je agent posljednji put otkriven u srpnju 2014. godine. Tada je uhićen djelatnik njemačke Savezne obavještajne službe Markus R., zadužen za poštu i evidentiranje klasificiranih podataka u Odjelu za odnose s inozemstvom. Od 2008. navodno je špijunirao za američku CIA-u te je Amerikancima predao gotovo 220 zbirki dokumenata BND-a, uključujući 3500 pravih imena njemačkih agenata. Poslije se navodno ponudio Rusima za špijuna i poslao ruskom generalnom konzulatu u Münchenu tri dokumenta vezana uz BND. Sud u Münchenu osudio ga je na osam godina zatvora.

Vjerojatno najozbiljniji slučaj dvostrukih agenata u Njemačkoj je onaj s početka 1970-ih kad je vanjska obavještajna služba DDR-a uspjela u BND instalirati svoju agenticu Gabriele Gast. Ona se uspjela popeti do šefice u odjelu za Sovjetski Savez.

Razotkrivena je tek nakon pada komunizma 1990. Osuđena je na sedam godina zatvora.

Posljednjih mjeseci u nizu europskih zemalja razotkrivene su ruske špijunske akcije. Prije nekoliko dana austrijski su istražitelji razotkrili 39-godišnjeg Grka kao doušnika ruske vojne obavještajne službe GRU, koji je Rusiji prosljeđivao informacije u vezi s ratom u Ukrajini.

Među ostalima, u Norveškoj je policija zbog ilegalnog upravljanja dronom uhitila muškarca za kojeg se vjeruje da je sin jednog od Putinovih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:20