KONTROVERZNA MARIJA

Njezini građani skoro ju ni ne poznaju, ali EU jako dobro zna za nju: ‘Pa znate li što je ona radila?!‘

Iz kabineta bugarske mandatarke, dosadašnje EU povjerenice za istraživanje i inovacije 2019., otišlo je 19 osoba

Marija Gabriel

 Olivier Hoslet/AFP

Dosadašnja europska povjerenica Marija Gabriel dobila je od šefa svoje stranke Bojka Borisova mandat da sastavi novu bugarsku vladu i napokon probije političku pat-situaciju zbog koje su građani Bugarske u dvije godine pet puta izlazili na izbore. U povodu toga je portal Politico objavio profil Marije Gabriel, donoseći detalje o ženi koju "Bugarska gotovo ni ne zna, a u Bruxellesu je znaju i predobro".

Riječ je o 43-godišnjoj političarki iz bugarske stranke desnog centra Gerb, koja je članica Europske pučke stranke, a većinu karijere provela je u srcu Europske unije, okrunivši je pozicijom povjerenice prvo za digitalne poslove, a onda za istraživanje i inovacije. Politico piše kako su "mišljenja o njoj podvojena" te da je se smatra povjerenicom "koja je imala iskrenu strast za tehnološki napredak, ali i manjak onoga nečeg da ostvari svoje zamisli" te šeficom koja je svoje suradnike po pitanju posla često tjerala do ruba i preko njega, radeći manijakalno na svojoj karijeri. Njezini suradnici, koji su govorili anonimno, nisu štedjeli mladu povjerenicu, a i Politico se dotaknuo toga kako joj je politički najveći adut zapravo francuski suprug iz EPP-a.

Da je Gabriel s razlogom mnogima ostala u lošem sjećanju, potvrđuje podatak da je iz njezina kabineta od 2019. godine otišlo 19 osoba, koliko obično čini jedan povjerenički ured, a došlo 18 novih ljudi. Bivši zaposlenici najviše joj zamjeraju "abnormalno" zatrpavanje poslom, potrebu da sve kontrolira i da je se "stavi u CC svakog maila", a komentirali su njezine zahtjeve da joj se "skokne po cigarete i Coca-Colu".

‘Kao da pozicije dobiva od nekog drugog‘

Mnogi su požurili istaknuti da uspon u prvom redu zahvaljuje osobnim vezama s vodećim ljudima EPP-a koje je upoznala putem dobro pozicioniranog supruga Françoisa Gabriela. Joseph Daul, bivši šef Europske pučke stranke, bio je kum njezinu suprugu na njihovu vjenčanju. Gabriel je zahvaljujući tome imala otvoren put za povezivanje s političarima iz njemačkih stranaka CDU i CSU, francuske Les Républicains te Forza Italia. Još drži poziciju potpredsjednice EPP-a.

Upravo je na prijedlog Jean-Claudea Junckera, tadašnjeg šefa Komisije, Gabriel postala povjerenica za digitalne poslove Unije, a sadašnja šefica Komisije prebacila ju je poslije na manje vidljivu poziciju povjerenice za istraživanje, razvoj i inovacije, piše Politico.

"Imate razne povjerenike. Neki su mladi i dobro umreženi... Gladni su, ambiciozni i žele pogurati svoju karijeru, a zbog toga ponekad budu nervozni", komentirao je jedan bivši suradnik.

Marija Gabriel ima rok do 22. svibnja za sastavljanje vlade. Velika je nada svojem šefu kojeg se optuživalo da zemlju vodi poput mafijaške organizacije, a te su optužbe dobile posebnu nijansu nakon fotografije njegova noćnog ormarića sa svežnjima gotovine i revolverom. Ako Gabriel ne uspije, sastavljanje vlade ide u ruke opozicijske koalicije stranaka PP i DB. Opozicija je već najavila da neće podržati "niti jednog kandidata Gerba", ali neki se nadaju da bi veze Marije Gabriel s Bruxellesom mogle pomoći da dobije podršku manje zagriženih Borisovljevih protivnika.

"Bila je dobra kolegica, ali ponekad sam dobivao osjećaj da pozicije dobiva od nekoga drugog. Bila je pravi vojnik stranke", opisao ju je jedan kolega iz Europskog parlamenta.

Podijeljene ocjene o odrađenom poslu

Ocjene o poslu koji je odradila na povjereničkim pozicijama podijeljene su. No, glasnogovornik Gerba izjavio je da je njezin "europski dosje besprijekoran" te da će njezino imenovanje na mjesto bugarske premijerke "biti moguće uz dijalog, strpljenje i autoritet".

Gabriel je, baš kao i njezin stranački šef, bila u središtu nekoliko skandala. Otkriveno je da nema doktorat, iako je tvrdila da je doktorirala. Novinari su otkrili i da je za općinski stan u prestižnom dijelu Sofije plaćala samo 200 eura.

Ilian Vasilev, bivši bugarski ambasador u Moskvi, vrlo je grubo komentirao da je Gabriel Borisovljeva marioneta koja "ništa ne zna dubinski, a nema kičmu bilo što postići".

Analitičar Asen Genov kaže da su upravo te veze u Bruxellesu ono na što igraju Gabriel i njezin šef Borisov. Gabriel bi mogla iskoristiti svoje veze kako bi progurala bugarske interese vani. Primjerice, riješiti pitanja s drugim europskim zemljama, uvjeriti Austriju i Nizozemsku da povuku svoj veto na bugarski ulazak u Schengen.

Eva Maydell, europarlamentarka iz redova Gerba, rekla je da je Gabriel jamac proeuropske bugarske vlade. "Ona na čelu, kao premijerka, mogla bi repozicionirati zemlju na putu prema Schengenu i eurozoni", komentirala je Maydell za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:55